Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rekordmange kvinder vælger kejsersnit

Der er ifølge lægerne ingen faglige grunde til, at antallet af kejsersnit er steget med næsten 50 procent siden 2005.

Danske kvinder vælger i stigende grad at få deres barn bragt til verden via et kejsersnit, selv om personalet på fødegangen har vurderet, at kvinderne er fuldt ud i stand til at føde selv.

Det viser nye tal, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet til Politiken mandag.

Udviklingen får fagfolk til at slå alarm. De pointerer, at der er større risiko for barnet ved at blive født ved kejsersnit end vaginalt. For eksempel havner en større del af børn født ved kejsersnit på afdelinger for nyfødte med komplikationer.

»Det er en bekymrende og alvorlig udvikling, der giver en øget og helt unødvendig risiko for, at børn ikke får den bedste start på livet«, siger Lillian Bondo,
Jordemoderforeningens formand, til Politiken.

Risici ved kejsersnit

For fem år siden, i 2005, kom cirka 1.300 børn til verden via kejsersnit, der udelukkende fandt sted, fordi moderen ønskede det. Det tal er siden steget med næsten 50 procent og lander i 2009 på omkring 1.900, skriver Politiken. Hver dag fødes der altså fem børn ved kejsersnit, der ifølge lægerne er helt unødvendige.

Sundhedsstyrelsens forebyggelseschef, Else Smith, bekræfter, at der er en større risiko ved at føde ved kejsersnit, når der ikke er lægelige grunde til at give kvinden et kejsersnit.

»Derfor er det helt afgørende, at personalet på sygehusene sørger for, at kvinderne træffer deres valg på et fuldt oplyst grundlag«, siger Else Smith til Politiken.

Men i øjeblikket har jordemødre og andet sundhedspersonale alt for lidt tid til at give vordende mødre den fødselsforberedelse, der er nødvendig for, at de bliver trygge ved at føde selv. Det siger Jordemoderforeningens formand Lillian Bondo:

»Det vil kræve flere penge, men det kan godt betale sig. For unødvendige kejsersnit er både dyrere og dårligere kvalitet«, siger hun til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.