Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Øksemand skaber frygt i udlandet

Kurt Westergaards overfaldsmand vækker international frygt, fordi han som den første krigstrænede somalier fra et vestligt land har angrebet i Vesten. Mindst 170 andre udgør en lignende risiko.

Kurts Westergaards hus. Det var her en 28-årig somalier brød ind med en økse.
Kurts Westergaards hus. Det var her en 28-årig somalier brød ind med en økse.

Efterretningstjenester fra en lang række vestlige lande har netop nu blikket stift rettet mod Danmark. Interessen skyldes, at den dansk-somaliske mand, der angreb Muhammed-tegneren Kurt Westergaard med en økse, kan være frontløber i en udvikling, som vækker international bekymring. Øksemandens angreb er nemlig det første eksempel på, at en somalier fra et vestligt land er rejst til Somalia for at deltage i krigshandlinger for siden at vende hjem og udføre et angreb i Vesten.

»Sagen er på alles læber, særligt i lande der selv har set ekstremister tage til Somalia for at kæmpe. Der er en reel risiko for, at vi ser flere eksempler i stil med øksemanden,« fastslår terrorforsker Lorenzo Vidino fra Harvard Universitetet.

Mindst 170 andre somaliere fra Vesten har også krigserfaring fra Somalia, hvor de bl.a. har kæmpet for terrorgruppen al-Shabaab. Vestlige efterretningstjenester er dybt bekymrede for, at de ligesom øksemanden vil bruge deres erfaring til at angribe i deres vestlige hjemlande. I Storbritannien frygter myndighederne, at op mod 100 unge somaliske mænd er draget i krig i Somalia, og i USA overvåger FBI de somaliske netværk intenst.

»Efterretningstjenesternes primære bekymring er, hvad der efterfølgende sker med dem, som drager i kamp i udlandet. Dør de i Somalia, eller er der risiko for, at de tager tilbage til Vesten og bruger kamptræningen dér. Kurt Westergaard-angrebet manifesterer den bekymring,« siger Nigel Inkster, direktør og terrorekspert ved International Institute for Strategic Studies i London.

Øksemanden har ifølge Berlingske Tidendes oplysninger tidligere kæmpet for islamister i Somalia, og han skal for retten i Århus igen på tirsdag, sigtet for drabsforsøg og terror.

Samtidig slår formanden for Somalisk Netværk, Mohammed Gelle, nu alarm over en tiltagende radikalisering blandt den yngre del af de herboende 17.000 dansk-somaliere. Ifølge Gelle har den religiøse og kulturelle opdragelse af børn og unge fra de mest ressourcesvage somaliske familier gennem flere år ligget i hænderne på et religiøst ekstremistisk netværk bestående af godt 100 selvlærte imamer, ældreråd og foreningsformænd.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.