Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Modkøb forsinker helikoptere til Afghanistan

Krav om erhvervsstøtte, når Forsvaret køber reservedele, koster skatteyderne henved 100 millioner kroner og to års forsinkelse af livreddende helikoptere.

Temadag med Forsvarets redningshelikoptere EH 101.ved Christiansminde
Temadag med Forsvarets redningshelikoptere EH 101.ved Christiansminde

Skatteyderne har tabt op mod 100 millioner kroner, og de danske soldater i Afghanistan må vente op til et par år længere på livreddende, danske transporthelikoptere.

Det bliver ifølge Forsvaret konsekvensen af Økonomi- og Erhvervsministeriets krav om modkøb på Forsvarets indkøb af reservedele til Flyvevåbnets nye rednings- og transporthelikoptere, EH 101. Forsvarets Materieltjeneste fik i april i år tilbud fra amerikansk forsvar om en større mængde reservedele til helikopterne, som den amerikanske flåde alligevel ikke skulle bruge, til cirka en tredjedel af markedsprisen. Besparelsen ville ifølge flere dokumenter fra Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet, som Berlingske Tidende har fået indsigt i, give danske skatteydere en besparelse på omkring 110 millioner kroner.

Desuden ville reservedelene kunne leveres straks. Tilsvarende reservedele har ifølge et notat fra Forsvarskommandoen til Forsvarsministeriet en leveringstid på to-tre år. Med de amerikanske reservedele i danske hænder kan udsendelsen af danske troppetransport­helikoptere til Afghanistan fremrykkes med et par år, hvor de kan være med til at begrænse antallet af kilometer, som soldater skal køre i minebefængte områder.

Afviser pligt til modkøb

Ifølge Forsvarskommandoen har den amerikanske flyproducent Lockheed Martin, der står for salget af reservedelene, afvist at påtage sig pligt til modkøb hos danske virksomheder. I stedet for at sælge til Danmark er størstedelen af reservedelene solgt til canadisk forsvar. Forsvarskommandoen har forsøgt at få dispensation fra kravet om modkøb ved at argumentere for, at reservedelene kan betragtes som brugt materiel, der ikke er omfattet af modkøb. Reservedelene har ligget på lager i to til fem år og sælges »second hand« - uden garanti. Men ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen, der administrerer modkøbsordningen, kan Forsvaret ikke købe reservedele uden krav om modkøb.

»Man har påpeget, at der er tale om en meget god handel, og det har vi stor sympati for. Men et godt tilbud er ikke i sig selv begrundelse for at dispensere fra cirkulæret om modkøb,« siger direktør Finn Lauritzen.

Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, siger, at han ikke er blevet orienteret om sagen.

»Men man skal jo ikke altid købe, selv om man får et godt tilbud,« siger han.

Socialdemokraternes John Dyrby Paulsen er ligesom Karsten Nonbo tilhænger af modkøb, men den skal bruges fornuftigt.

»Reglerne er ikke til for at forhindre, at man kan slå til ved et godt tilbud,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.