Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læger bag ulovlig tvang hver anden dag

167 gange på et år er psykiatriske patienter blevet udsat for ulovlig tvang af læger.

Knap hver anden dag bryder en læge på en psykiatrisk afdeling loven og udsætter en patient for ulovlig tvang, skriver Politiken.

En gennemgang af de netop offentliggjorte årsrapporter fra landets psykiatriske patientklagenævn viser, at lægerne i 167 sager handlede ulovligt.

Brugen af tvang mod psykisk syge har længe været genstand for debat, og nu bliver det altså dokumenteret, at lægerne ikke altid har loven på deres side, når de spænder en patient fast i bælte eller foretager andre tvangsindgreb.

- Det her kan vi som politikere slet ikke acceptere, siger Preben Rudiengaard (V) til Politiken.

Som formand for Folketingets Sundhedsudvalg kræver han, at regeringen indskærper reglerne over for de psykiatriske afdelinger.

Lagt i bælte mod patienternes vilje
Klagenævnene afgjorde 1.738 sager sidste år.

I de fleste tilfælde fik lægen ret i, at det var i orden at bruge tvang mod patienten.
Men i de 167 sager slog nævnene fast, at lægerne handlede ulovligt, da de imod patienternes vilje lagde dem i bælte, sprøjtede medicin ind i deres krop eller indlagde dem på en lukket afdeling, skriver Politiken.

Rapporterne er offentliggjort et halvt år efter, at Europarådets Torturkomité rejste kritik af brugen af tvang på de psykiatriske afdelinger.

Hver femte psykiatriske patient bliver udsat for tvang og de 167 sager med ulovlig tvang er formentlig kun toppen af isbjerget, da »langt de fleste patienter ikke orker at klage«, vurderer Preben Rudiengaard over for Politiken.

"godt, vi har et patientklagenævn"
Samme melding kommer fra generalsekretær Thorstein Theilgaard, foreningen Bedre Psykiatri:

- Der er et kæmpe gab mellem borgernes forventning til behandlingen og så det, de ender med at komme ud for, siger han til Politiken.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) skriver i en mail til Politiken, at i de tilfælde, hvor lægen vurderer galt, »er det godt, vi har et patientklagesystem, der virker, og som vi kan lære af«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.