Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kvinder dropper kræfttjek

Blot 75 pct. af kvinderne i Region Hovedstaden tager imod tilbud om at blive undersøgt for brystkræft. Det er i underkanten, så nu gøres der en indsats for at øge deltagelsen.

Hver fjerde kvinde i hovedstadsområdet afstår fra at deltage i den undersøgelse, som de får tilbudt for at opspore tegn på brystkræft så tidligt, at der er store chancer for at helbrede den frygtede sygdom.

Det fremgår af et notat fra Region Hovedstaden, som viser, at deltagelsesprocenten midtvejs i den anden screeningsrunde ligger nede omkring 75 pct. - noget under niveauet i det øvrige land. Det får nu regionen til at bebude en strategi for at øge deltagerprocenten i programmet, hvor kvinder mellem 50 og 69 år tilbydes en røntgenundersøgelse hvert andet år.

»Traditionelt er deltagelsen i storbyområder altid lavere end i det øvrige land. Men 75 pct. er ikke så godt, så det er bestemt ønskværdigt at få en højere deltagelse. Programmet går jo ud på at spare liv, og hvis man ikke deltager, har man samme risiko for at dø af brystkræft, som hvis der ikke eksisterede et screeningsprogram,« siger overlæge Iben Holten, Kræftens Bekæmpelse.

Efter ti års tilløb blev screening for brystkræft indført over hele landet i løbet af 2008-10 trods en betydelig skepsis i faglige kredse, hvor nogle mener, at det vil føre til overbehandling og skabe unødig angst hos et stort antal kvinder.

1.000 tilfælde fundet

Ifølge notatet viser erfaringerne, at det især er kvinder med indvandrerbaggrund, kvinder med kort eller ingen uddannelse samt - overraskende nok - højtuddannede kvinder, som vælger tilbuddet fra. Kvinder med en mellemlang uddannelse deltager til gengæld i store tal.

»75 pct. er stadig inden for de internationale anbefalinger på området. Men vi har jo et godt produkt, og derfor vil vi også gerne øge bevidstheden om det ved f.eks. at prøve at få kommunerne med på at oplyse om programmet,« siger lederen af programmet i Region Hovedstaden screeningschef Ilse Vejborg, Rigshospitalet.

Hun henviser til, at der i første screeningsrunde blev fundet næsten 1.000 tilfælde af brystkræft hos de undersøgte kvinder, og at knuderne i mange tilfælde var så små - på én cm. eller derunder - at der er gode muligheder for at behandle og helbrede sygdommen. Sammenlignet med internationale erfaringer findes der faktisk et meget stort antal små cancere i screeningsprogrammet.

Regionerne har haft store problemer med at få opbygget den fornødne kapacitet til at kunne undersøge et så stort antal kvinder. Ifølge lovgivningen skulle alle kvinder i målgruppen senest med udgangen af 2009 have haft det første tilbud om at blive undersøgt. Men i flere regioner var der et stort antal kvinder, der først kom ind i programmet og fik deres første undersøgelse i 2010.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.