Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Koldkrigsforsker dømt til at betale en halv million kroner

I dag idømte Retten i Svendborg Bent Jensen til at betale 20 dagbøder á 2.000 kr. og en godtgørelse til Jørgen Dragsdahl på knap 310.000 kroner. Dermed skal Bent Jensen sammenlagt betale over en halv million kroner.

Bent Jensen har tabt den injuriesag der er  rejst af journalist Jørgen Dragsdahl. 
Bent Jensen har tabt den injuriesag der er  rejst af journalist Jørgen Dragsdahl. 

I dag afsagde retten i Svendborg endelig dom i den injuriesag, som journalisten Jørgen Dragsdahl har anlagt mod historikeren, professor dr. phil. Bent Jensen. Dommerne har ved en tidligere såkaldt tilkendegivelse sagt, at en dom for ærekrænkelse vil komme til at lyde på 20 dagbøder á 2.000 kr. og en godtgørelse til Jørgen Dragsdahl på 200.000 kr, men Bent Jensen krævede at retten udstedte en egentlig dom.

Dommen fylder 86 sider, og i dommen står der blandt andet: "Bent Jensen tilpligtes at anerkende at følgende udsagn er fremsat med urette og kendes ubeføjede…(.)... Bent Jensen skal betale 200.000 i tortsgodtgørelse til Jørgen Dragsdahl. Beløbet forrentes med fra den 6. februar 2007 – Bent Jensen straffes med 20 dagbøder a 2000 kroner, og forvandlingsstraffen er fængsel i tyve dage. Bent Jensen skal inden 14 dage betale sagsomkostninger til Jørgen Dragsdahl 309.000 kroner." Bent Jensen skal med andre ord af med over en halv million kroner.

Sagen bygger på en artikel som professor Bent Jensen skrev i Morgenavisen Jyllands-Posten i januar 2007, om at Politiets Efterretningstjeneste, PET, anså journalist Jørgen Dragsdahl for at være agent for den sovjetiske efterretningstjeneste KGB. Han henviste blandt andet til et referat som en PET-medarbejder havde sammensat af en samtale med Jørgen Dragsdahl i marts 1986.

I referatet blev Jørgen Dragsdahl karakteriseret som "ualmindelig nyttig" i KGBs øjne, men at der kun kunne "gisnes om", hvor meget efterretningstjenesten havde benyttet Dragsdahl. Jørgen Dragsdahl afviste overfor PET, at han havde været KGB-agent. Hans advokat har overfor retten hævdet, at Jørgen Dragsdahl har mistet sit job og sin karriere på grund af Bent Jensens beskyldninger.

Umiddelbart efter at Bent Jensens artikel blev bragt, anlagde Jørgen Dragsdahl injuriesag mod dens forfatter. Bent Jensens artikel i Jyllands-Posten førte til en ny PET-undersøgelse om, hvorvidt professoren havde overtrådt sine vilkår som forsker til PET’s arkiver. Denne undersøgelse førte tre måneder senere til at PET konkluderede, at det var tilfældet. PET fastslog, at Jørgen Dragsdahl aldrig blev sigtet eller tiltalt for at være KGB-agent, og at »en oplysning om, at en person efter efterretningstjenestens opfattelse var KGB-agent m.v., må antages at være en oplysning om et muligt strafbart forhold (f.eks. straffelovens §§ 107 og 108) og dermed en fortrolig oplysning om en enkeltperson.«

Bent Jensen slap den gang med en påtale, da reglerne for, hvad man må omtale eller ikke omtale, ikke var tilstrækkeligt klare. Samtidig fik Bent Jensen en PET-advarsel om, at hvis han overtrådte sin tavshedspligt igen, kunne det medføre politianmeldelse og fratagelse af adgangen til arkiverne. Forholdet mellem Bent Jensen og PET blev forværret, da efterretningstjenesten nægtede at udlevere dokumenter til professoren som han skulle bruge i forbindelse med sit arbejde som leder af leder af Center for Koldkrigsforskning - en forskningsinstitution skabt af VK-regeringen og Dansk Folkeparti i 2006 med en bevilling på 10 mio. kr. over tre år. Både Bent Jensen og Jørgen Dragsdahl har søgt og fået afklassificeret dokumenter fra PET’s arkiv til brug for injuriesagen, Bent Jensen tillige i forbindelse med sin forskning. PET nægtede længe at udlevere dokumenter med henvisning til statens sikkerhed, men blev i april 2009 af Højesteret tvunget til at fremlægge afklassificerede dokumenter.

I juni 2009 kom PET-kommissionen efter et fuldt årtis arbejde med sin beretning om PET under Den Kolde Krig. I denne beskrives Dragsdahl-sagen og kommissionen konkluderede, at PET’s ledelse ikke anså Jørgen Dragsdahl for at være KGB-agent. Denne fortolkning og konklusion på Dragsdahl-sagen har Bent Jensen karakteriseret som "makværk" og han på skrift beskyldt kommissionen for videnskabelig uredelighed, hvilket kommissionen har tilbagevist med lignende anklager mod Bent Jensen.

Dagens dom er blot en stadfæstelse af den tidligere tilkendegivelse. En til lejligheden oprettet forening har indsamlet over 300.000 kroner til Bent Jensens bøde, men sagens omkostninger er langt større. Alene advokatsalærerne beløber sig til flere millioner kroner.

Rettens dom forelå fredag klokken 13.00, Jørgen Dragsdahl var til stede, men det var sagsøgte Bent Jensen ikke. Han har tidligere sagt at han vil anke dommen til landsretten, når den foreligger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.