Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hooligans af værste kaliber

Det var en gruppe berygtede engelske hooligans, der onsdag aften fik politiledelsen til at kalde alt disponibelt mandskab til hovedstaden.

Det var berygtede engelske hooligans og rygter om planlagte angreb fra tyrkere og autonome, der onsdag aften fik politiledelsen til at kalde alt disponibelt mandskab til København og UEFA Cup-finalen mellem Arsenal og Galatasaray i Parken.

I timerne op til fodboldbraget i Parken bølgede kampen frem og tilbage på Rådhuspladsen og på Strøget. Ophidsede tyrkiske og engelske fodboldtilhængere gik løs på hinanden med flasker, køller, møblementer, og hvad der ellers var inden for rækkevidde. Men det var først ved 20-tiden, en time inden fodboldkampen blev fløjtet i gang, at advarselslamperne for alvor blinkede hos politiledelsen, og beslutningen om at kalde alt disponibelt mandskab ind fra Jylland og Fyn for at styrke indsatsen, blev taget.

"Lige inden kampen startede, fik vi identificeret en større gruppe hooligans af den værste kaliber. De var sammen med nogle af de mere kedelige af vore egne. På det tidspunkt begyndte det at ligne en ubehagelig cocktail, der nemt kunne udvikle sig til noget langt værre end det, vi havde set tidligere på dagen. Derfor valgte vi straks at sende bud efter de 500 ekstra betjente," forklarer fungerende chefpolitiinspektør hos Københavns Politi, Mogens Lauritsen.

Politiets engelske samarbejdspartnere, de såkaldte spottere - engelske politifolk med fodboldvold som arbejdsområde, identificerede på det tidspunkt ti berygtede engelske hooligans i en gruppe på 300 Arsenal-tilhængere, oplyser Mogens Lauritsen.

Gruppen talte blandt andet en lille håndfuld af Englands mest frygtede fodboldvoldsmænd, personer man tidligere på året kunne følge på TV2 i dokumentarprogrammet "Hovedjægerne", hvor en BBC-journalist infiltrerede den organiserede fodboldvold i England. Blandt Arsenal-tilhængerne var også danske fans fra de berygtede fanklubber South Side Brigades (Brøndby IF), White Pride (AGF) og Ultras (FCK). De havde tilsyneladende sluttet fred i dagens anledning og gjorde fælles front med englænderne mod de tyrkiske tilhængere.

Omtrent samtidig modtog Københavns Politi foruroligende meddelelser om, at både autonome danskere og andengenerationsindvandrere også stod klar til at lave optøjer i København, hvis tyrkerne tabte fodboldopgøret.

Politiets meddelere oplyste, at en berygtet gruppe indvandrere fra Nørrebro ville gå målrettet efter at smadre et par af de pubber ved Rådhuspladsen og på Vesterbro, hvor de engelske fodboldfans holdt til.

"Vi kunne ikke tåle flere udefrakommende omstændigheder på det tidspunkt. Optøjerne havde indtil da været spontane, men med de her uheldige elementer blandet ind i det, begyndte det at trække op til mere organiseret vold," siger Mogens Lauritsen.

Politiledelsen ønsker ikke at kommentere oplysningerne i detaljer, men Berlingske Tidende erfarer, at man forventede tyrkiske overfaldsgrupper fra såvel Nørrebro som kvarterer syd for København, bl.a. Ishøj, hvor der er store koncentrationer af tyrkiske indvandrere og andengenerationsindvandrere.

Det er i dag politiets opfattelse, at disse grupper af urostiftere, som tidligere har lavet ballade bl.a. på Nørrebro, ville bruge et tyrkisk nederlag som påskud til at komme i slagsmål med politiet, når der nu alligevel "var fest i gaden", som en kilde i politiet udtrykker det.

At det ikke skete, tilskriver man i politiet den kendsgerning, at tyrkerne vandt opgøret på grønsværen, hvorefter de forventede voldshandlinger blev til en folkefest med almindelig larm i gaderne.

Der har både fra Folketinget og fra udenlandske kommentatorer lydt kritik af dansk politis håndtering af urolighederne op til fodboldkampen. Men den kritik afviser man hos Københavns Politi, hvor der er generel tilfredshed med indsatsen, siger politidirektør Hanne Bech Hansen.

Også justitsminister Frank Jensen (S) har givet udtryk for tilfredshed med politiets indsats, og han afviser, at balladen skal have konsekvenser for fremtidige sportsarrangementer på dansk grund.

"Man skal huske på, at vi ikke kun kan sige nej til de problematiske kampe. Vil vi ikke have dem, må vi regne med, at vi heller ikke får de gode og spændende kampe, som der ikke er problemer med. Det tror jeg vil være et stort tab for mange i Danmark. Jeg synes derfor, vi skal passe på med at drage forhastede konklusioner alene på baggrund af det, der skete onsdag," siger Frank Jensen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.