Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hobbitten var slet ikke så tosset

En ny undersøgelse bekræfter, at fortidsmennesket Hobbitten er en selvstændig menneskeart, der levede samtidig med det moderne menneske indtil for cirka 13.000 år siden.

Foto: Peter Schouten
Foto: Peter Schouten

Sidste år offentliggjorde forskere den sensationelle opdagelse af en hidtil ukendt menneskeart, der indtil for omkring 13.000 år siden levede på den indonesiske ø Flores.

Det lille fortidsmenneske - døbt Hobbitten - var blot en meter høj og havde en hjerne på størrelse med en grapefrugt, men var ifølge en ny undersøgelse alligevel ganske godt begavet.

Forskere fra Florida State University i USA har fremstillet en model af Homo floresiensis' hjerne på baggrund af en kranieafstøbning, og de når frem til, at hjernen var temmelig avanceret. I forhold til sin størrelse havde Hobbitten store tindingelapper, der har betydning for tale og hørelse, mens pandelapperne, der har betydning for kognitive evner, også var store.

Undersøgelsen offentliggjort i det naturvidenskabelige tidsskrift Science afliver diskussionen om, hvorvidt Hobitten i virkeligheden var et dværgagtigt lille menneske med et abnormt lille hoved, sådan som nogle forskere har hævdet.

Med sin hjerne var Hobbitten i stand til at fremstille de stenredskaber, der blev fundet fundet omkring den i forbindelse med udgravningen. Dermed gør undersøgelsen også op med forestillingen om, at mere avancerede redskaber udelukkende er produkter af store menneskehjerner.

Da Hobbittens velbevarede skelet blev præsenteret sidste år, blev den udråbt til det måske vigtigste palæontologiske fund i 50 år. Fundet betød nemlig, at det moderne menneske først langt senere end antaget blev ene om at repræsentere Homo-slægten i udviklingshistorien. Hidtil var forskerne gået ud fra, at Homo sapiens blev eneste repræsentant for Homo-slægten, da neandertalerne uddøde for omkring 30.000 år siden.

Nogle eksperter er dog skeptiske over for tolkningerne den nye undersøgelse. Bl.a. efterlyser antropolog Katerina Semendeferi, University of California, i Science bedre beviser på, at stenredskaberne fundet omkring Hobitten rent faktisk blev lavet af den og ikke af moderne mennesker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.