Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Håb om EU-milliarder til dansk CO2-lagring

Allerede i 2013 kan Danmark komme op blandt en lille gruppe af lande, der pumper CO2-molekyler fra kulkraftsektoren ned i undergrunden frem for ud i atmosfæren.

Det store kulfyrede kraftvarmeværk, Nordjyllandsværket, satser på penge fra EU til at gemme CO2 i jorden.

EU afsætter 55 milliarder kroner til at opføre de første demonstrationsanlæg til CO2-lagring i undergrunden. Her håber Nordjyllandsværkets ejer, det svenske Vattenfall, at hente milliarder til kraftværket, skriver Ingeniøren.

I forbindelse med vedtagelsen af EU's energi- og klimapakke er der afsat penge til offentligt-private partnerskaber om opførelse af op til 12 europæiske anlæg til lagring af CO2.

Anlæggene skal sikre miljømæssig forsvarlig lagring i undergrunden af kuldioxid. Vattenfall arbejder i forvejen målrettet mod at kunne pumpe CO2-partikler ned i jorden fremfor at sende dem ud i luften fra år 2013. Og et tilskud fra EU er kærkomment, fortæller kommunikationschef Marianne Reedtz Sparrevohn fra Vattenfall.

- Nordjyllandsværket bliver svært at komme uden om, når EU skal udvælge sine samarbejdspartnere til demonstrationsprojekterne, siger hun til bladet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.