Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grapejuice og medicin er en farlig cocktail

Piller og juice kan vise sig at være en farlig blanding, hvis man lider af flere alvorlige sygdomme.

Grapefrugtjuice kan have alvorlige bivirkninger - hvis den kombineres med visse former for medicin.
Grapefrugtjuice kan have alvorlige bivirkninger - hvis den kombineres med visse former for medicin.

Forskere har længe vidst, at grapefrugtjuice blandet med visse typer medicin kan forstærke pillernes effekt og give en overdosis. Men en ny undersøgelse viser, at grapefrugtjuice også har den modsatte effekt. Den kan hæmme virkningen af livsvigtig medicin.

Forskere ved University of Western Ontario i Canada har netop offentliggjort en undersøgelse om grapejuice og dens hæmmende virkning på visse typer medicin ved en stor medicinkongres i USA.

Det er medicin mod livstruende sygdomme som hjertesygdomme, kræft, medicin efter organtransplantation og infektioner, der kan hæmmes af grapejuice.

»Vi har for nyligt opdaget, at grapefrugtjuice og de andre slags frugtjuice nedsætter den orale optagelse af visse medikamenter, der optages i tarmen i væsentlig grad, « siger leder af undersøgelsen, Ph.d. David G. Bailey, professor i klinisk farmakologi på University og Ontario i en pressemeddelelse.

Det betyder, at spiser man piller sammen med et glas grapejuice, kan man risikere at pillerne ikke virker ordentligt.

»Bekymringen er, at man mister effekten af medicinen i behandlingen af alvorlige medicinske lidelser,« forklarer professor David G. Bailey.

Farlige grapejuice kendt i Danmark
I Danmark er man opmærksom på grapefrugtjuicens negative sider.

»Der er lavet flere danske undersøgelser de senere år, og vi har grapejuice i vores database, hvor man som almindelig forbruger kan gå ind og se hvilken medicin, man skal passe på at tage sammen med grapejuice, « siger Mai Frederiksen, farmaceut i Lægemiddelstyrelsen.

Grapejuicen indeholder stoffet naringin, der blandt andet kan medvirke til at forøge eller hæmme medicinens virkning.

»Jeg ville personligt holde mig fra grapejuice, hvis jeg tog medicin, fordi man ved, at der er tilfælde, hvor juicen påvirker medicinen,« siger Maj Frederiksen.

Ifølge hende er alle læger klar over, at der kan være problemer med grapefrugtjuice, men at der er tale om så mange forskellige slags piller, at man ikke kan forlange, at lægerne kan holde styr på dem alle. Også de fleste ældre, der spiser medicin er klar over, at de skal passe grapejuicen.

Forskerne bag den nye undersøgelse, er de samme, som for 20 år siden opdagede, at folk der tager medicin mod forhøjet blodtryk ligefrem kan blive forgiftet, hvis de drikker grapefrugtjuice. Det sker, fordi juicen forstærker medicinen.

Siden den tid er omkring 50 forskellige slags medicinpræparater føjet til listen over medicin, der kan være skadelige i forbindelse med grapefrugtjuice.

Det er det man i fagsprog kalder interaktion, når noget medicin får en anden virkning end påtænkt, hvis den tages i forbindelse med noget andet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.