Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gennembrud i behandling af knogleskørhed

En simpel indsprøjtning én gang om året kan snart erstatte de piller, som patienter med knogleskørhed normalt tager for at undgå brud. Banebrydende, siger overlæge. »Udmærket alternativ,« siger Osteoporoseforeningen.

Det bliver lettere for folk med knogleskørhed. For fremtiden er det nok med en indsprøjtning om året.
Det bliver lettere for folk med knogleskørhed. For fremtiden er det nok med en indsprøjtning om året.

Der er godt nyt for de 40.000 danskere, der lider af osteoporose - folkemunde kaldet knogleskørhed - og for alle dem, der er i fare for at udvikle sygdommen. Senest i næste uge bliver det muligt at skifte pilleglaset ud med et årligt besøg på sit lokale sygehus. Et drop i armen i et kvarter vil kunne behandle og forebygge knogleskørhed. Det viser et studie offentliggjort i The New England Journal of Medicine i maj. Blandt 7.700 kvinder faldt antallet af sammenfald i rygsøjlen over en tre-årig periode med 70 procent, og antallet af hoftebrud faldt med 41 procent, når kvinderne fik en årlig indsprøjtning.

De gode resultater underbygges af et andet studie fra september. Blandt 2.100 kvinder og mænd, der havde haft et hoftebrud, faldt risikoen for følgebrud 35 procent og dødeligheden 28 procent for de patienter, der fik den nye behandling.

35 danskere tilknyttet Hvidovre Hospital deltog i undersøgelsen.

»De, der fik indsprøjtningen fik ikke alene langt færre knoglebrud end den gruppe, der ikke fik indsprøjtningen, de lever også længere,« siger Lars Hyldstrup, overlæge på Osteoporose-enheden på Hvidovre Hospital.

Udover at være effektiv rummer den nye behandlingsform en række praktiske fordele sammenlignet med andre, mere traditionelle behandlinger.

»Erfaringer viser, at efter et år vil typisk halvdelen af patienterne holde op med at tage deres piller. De har mistet motivationen, fordi de ikke oplever en effekt med det samme. Andre glemmer at tage den regelmæssigt. Den nye behandlingsform er banebrydende. Den betyder, at en større del af de danske patienter, der har brug for behandling, rent faktisk vil få det,« siger Lars Hyldstrup.

I Osteoporoseforeningen er der behersket tilfredshed ved nyheden om den årlige indsprøjtning.

»Mange hviler godt i det behandlingssystem, de allerede er en del af og vil ikke ændre deres medicinvaner. Har man svært ved at sluge en stor tablet eller glemmer man at tage den, vil man måske nok foretrække at opsøge et sygehus og få en fusion én gang om året. Generelt er det fint med flere behandlingsvarianter. Den nye er et udmærket alternativ,« siger Ulla Knappe, formand for Osteoporoseforeningen.

Stod det til hende, blev fokus nu rettet mod den gruppe, som har knogleskørhed uden at være klar over det.

»Sundhedsmyndighederne gør for lidt for at pege på de risikofaktorer, man skal være opmærksomme på. Og de praktiserende læger bør tage større ansvar for at spørge kvinder i overgangsalderen om, hvorvidt der er knogleskørhed i familien. 50-60 procent arver sygdommen efter den nærmeste familie. Vi skal på et tidligt tidspunkt opspore sygdommen i stedet for at vente på, at der sker et brud på en knogle,« siger Ulla Knappe.

Indsprøjtningen til behandling af knogleskørhed bliver optaget på listen over godkendte lægepræparater senest i næste uge. Den vil blive anvendt i hele landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.