Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flertal: Frygten for H1N1 er overdrevet

Danskernes bekymring for en influenzaepidemi ligger på et meget lille sted. Et markant flertal har stor tillid til myndighedernes håndtering af H1N1.

Selv om Danmark står ved foden af en omfattende H1N1-epidemi, der kan tvinge over en million danskere under dynen, er befolkningen langt fra bekymret ved udsigten til en sygemelding. Ifølge en ny meningsmåling, som Gallup har lavet for Berlingske Tidende, mener 80 procent af de adspurgte, at truslen for influenza H1N1 er »overdrevet« eller »stærkt overdrevet«. I en tilsvarende måling i juli svarede 72 procent, at truslen var overdrevet.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, mener at sundhedsmyndighederne generelt har håndteret H1N1 godt og har styr på situationen. Om det store antal danskere, der mener at truslen for en dødbringende epidemi er overvurderet, siger han:

»Folk har endnu ikke oplevet, hvordan influenzaen vil folde sig ud. Om fire fem uger vil tallene se anderledes ud, tror jeg. Folk har en sund evne til at fortrænge, hvad der kan ske,« siger Allan Randrup Thomsen.

Ifølge Else Smith, der er forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, hænger danskernes holdning sammen med, at myndighederne fra begyndelsen har været meget åbne omkring virussen.

»Når folk næsten dagligt støder på det i medierne, får de en fornemmelse af, at det er noget meget særligt. Men det har ikke været farligt. Blot alvorligt på en almindelig måde,« siger Else Smith.

Gallup-målingen understreger også, at befolkningen stadig har stor tiltro til det H1N1-beredskab, som sundhedsmyndighederne har sat op. 79 procent har enten »i høj grad« eller »i nogen grad« tillid til, at sundhedssystemet kan håndtere den nye influenza. I juli lå den tilsvarende tiltro på 86 procent.

Myndighederne har netop reduceret sin skøn for, hvor mange, der vil blive ramt af influenza H1N1. Ifølge den nyeste prognose vil et sted mellem 550.000 og 1,1 million danskere blive smittet inden for de kommende måneder. Til gengæld forventer Statens Serum Institut, at næsten halvdelen af danske børn vil blive ramt.

Rundt omkring i landet arbejder virksomheder og kommuner på højtryk for at implementere og følge de detaljerede beredskabsplaner, der skal være med til at forhindre smittens spredning.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.