Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flertal freder efterløn efter valg

Trods advarsler fra de økonomiske vismænd, lægger et politisk flertal nu efterlønsdiskussionen helt død i næste valgperiode. Danskerne er ellers på grund af krisen parate til at hæve efterlønsalderen tidligere end planlagt.

På trods af en tiltagende reformvilje blandt danskerne afviser et bredt politisk flertal på Christiansborg nu for første gang, at det kan komme på tale at genforhandle velfærdsaftalen i næste valgperiode, så efterlønsalderen hæves hurtigere end planlagt i velfærdsaftalen fra 2006.

LÆS OGSÅ: Peter Christensen: "Vi inviterer ikke til nogen genforhandling af efterlønnen"

I aftalen bestemte et bredt politisk flertal, at efterlønsalderen først vil blive hævet fra 2019-2022. Og det bliver der ikke ændret på, fastslår Venstre. Som det eneste parti har Venstre dog sine vælgere imod sig. Et markant flertal på 61 pct. af V-vælgere fastslår i en ny Gallup-måling, at det i næste valgperiode af hensyn til økonomien er nødvendigt at hæve efterlønsalderen hurtigere end planlagt. Det får dog ikke Venstres politiske ordfører til at vakle.

Ingen planer

»Nej, det har vi ikke nogen planer om. Vi mener, at vi med velfærdsaftalen fremtidssikrer, at jo ældre danskerne bliver, jo senere skal de gå på pension,« siger Peter Christensen, der på trods af det udsagn ikke mener, at Venstre har sine vælgere imod sig i efterlønsspørgsmålet.

»Det kan man ikke udlægge af målingen. Jeg ved, at Venstres vælgere er optagede af, at vi fører en ansvarlig økonomisk politik, hvor vi får bragt balance i økonomien på både kort og langt sigt. Så findes der en lang række måder at opnå det på,« siger han.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, står vagt om efterlønnen. Og han så gerne, at Venstre mere kategorisk afviste, at en efterlønsforhandling kan komme på tale efter valget.

»Venstre burde gøre det klart, at der ikke kommer ændringer i efterlønnen efter næste valg. Det må skyldes hensynet til regeringspartneren, at Venstre optræder med uld i mund,« siger Thulesen Dahl og tilføjer:

»For mange danskere er efterlønnen den eneste mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, fordi de ikke har en privat opsparing.«

Over Sass' lig

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, lægger nærmest hovedet på blokken i sit løfte om ikke at røre ved efterlønnen efter valgdagen.

»Det vil være over mit lig. Jeg gør det ikke. Jeg stemmer ikke for det. Og vi skal nok finde midler, der gør, at vi på anden vis kan få tingene til at hænge sammen end ved at afskaffe efterlønnen,« siger Sass Larsen, der henter opbakning fra et flertal af S-vælgerene.

Udmeldingen får Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, til at se mørkerødt.

»Det er decideret landsskadelig virksomhed, når Henrik Sass siger, at det bliver over hans lig. Med den slags udtalelser er han medskyldig i, at velfærdssamfundet bliver kørt ud over rampen i løbet af 10-15 år,« siger Samuelsen.

Ifølge Gallup-målingen mener 48 pct. af danskerne, at det af hensyn til økonomien vil være nødvendigt at genforhandle velfærdsaftalen i næste valgperiode, så efterlønsalderen hæves hurtigere end planlagt i 2019. Kun 38 procent er uenig.

Økonomisk vismand Michael Rosholm siger, at en afskaffelse af efterlønnen vil kunne give 18 mia. kr. og være den bedste måde at skabe holdbarhed i økonomien på.

»Så hvis politikerne i de næste fem år binder sig til ikke at røre ved efterlønnen, så er det selvfølgelig sørgeligt set fra et økonomisk synspunkt,« siger Rosholm og tilføjer: »Vi står i en situation, hvor vi inden for tre-fem år kommer til at mangle arbejdskraft, og så betaler vi folk for at lade være med at arbejde. Det giver simpelthen ikke mening.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.