Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fakta om grapejuice og medicin

Grapejuicen hæmmer enzymer i tarmen, som har betydning for omdannelsen af
de aktive lægemiddelstoffer inden optagelsen i blodbanen, blandt andet enzymet
CYP 3A4, som har betydning for stofomdannelsen for over en tredjedel af alle lægemidler.

Der er både risiko for, at grapejuicen forøger virkningen, så man kan få en forgiftende overdosis, eller at grapejuicen hæmmer virkningen, så medicinen ikke har den tiltænkte effekt.

Det er blandt andet stoffet narangin, som der findes i en stor koncentration i grape, der kan være med til at påvirke medicinen. Også andre slags juice indeholder narangin, blandt andet æblejuice og appelsinjuice, men ikke i så store mængder.

Der er ifølge Lægemiddelstyrelsen ikke lavet danske undersøgelser med æble- og appelsinjuice, men i Danmark er man bekendt med undersøgelser, hvor æblejuice har vist sig at interagere med lægemidler. Der er ifølge Lægemiddelstyrelsen blevet lavet en undersøgelse med fexofenadin, der viste samme resultat som grapejuice.

I Lægemiddelstyrelsens database har man valgt at se bort fra fødevarer generelt, men har inkluderet grapejuice som det eneste, fordi man var bekendt med at grapejuice påvirkede mange forskellige slags medicin.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.