Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det skal du ikke kalde dit barn

… hvis det ikke skal hedde det samme som klassekammeraterne.

Pigen her må kigge langt efter et særligt fornavn. Hun hedder Ida, og det er for øjeblikket det tredjemest almindelige pigenavn.
Pigen her må kigge langt efter et særligt fornavn. Hun hedder Ida, og det er for øjeblikket det tredjemest almindelige pigenavn.

Der er stor sandsynlighed for at møde børn med navnene Freja og Lucas i vuggestuen. De var nemlig det mest populære pige – og drengenavn i 1. halvår af 2009, viser tal fra Danmarks Statistik. 

Læs også: Sen-efternavne viger for det særlige

Og Lucas har faktisk ejet 1. pladsen siden 2004, hvor det vippede Frederik af pinden.

På listen finder man også navne som Emma, Ida, William og Oliver. Og ifølge navneforsker på Københavns Universitet, Birgit Eggert, er Freja og Lucas meget sigende for tendenserne blandt de hyppigst brugte navne blandt piger og drenge.

Kort er godt

- Freja er relativt kort og ender på en vokal, og det er gennemgående for langt de fleste pigenavne på listen. Lydmæssigt er de mere feminine end drengenavnene, siger hun.

For det modsatte er nemlig tilfældet for drengenavnene. Her ender kun tre på en vokal. Resten på konsonant. Og det siger noget om andre tendenser i samfundet, mener Birgit Eggert.

- Piger og drenge har i dag lov til at være piger og drenge. Så der er små prinsesser og superhelte i børnehaverne. Det var der altså ikke, da jeg var barn i 70’erne, siger hun.

Navnemode skifter sjældent

Selv om Lucas har holdt skansen i seks år, er det første gang, at Freja når toppen. Men navnet har været en kandidat i flere år og ligget et par pladser længere ned af listen. Faktisk skifter navnemode ikke særlig hurtigt, fortæller Birgit Eggert.

- Der er et par få navne, der skifter plads, men det skifter ikke voldsomt inden for en ti-årig periode. Vi ser faktisk, at når et navn kommer op på 1. Pladsen - som Freja nu er kommet - så vil det garanteret være nede på 2. eller 3. Pladsen næste år, fordi folk fravælger nummer et. Så populært et navn, vil de alligevel ikke have.

De mest populære pigenavne:

 1. Freja
 2. Emma
 3. Ida
 4. Lærke
 5. Caroline
 6. Anna
 7. Laura
 8. Sofie
 9. Isabella
 10. Sarah

De mest populære drengenavne:

 1. Lucas
 2. Mikkel
 3. Emil
 4. William
 5. Oliver
 6. Magnus
 7. Victor
 8. Noah
 9. Frederik
 10. Mathias

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.