Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

De vil bare være fri for sex

Nogle tænder på mænd. Andre på kvinder. Og så er der dem, der slet ikke tænder på noget. Op mod 100.000 danskere er aseksuelle, vurderer overlæge, der oplever flere og flere henvendelser fra folk uden sexlyst. De føler sig unormale og har svært ved at finde en partner.

De vil det samme som de fleste andre. Finde en partner og opleve kærlighed, nærhed og ømhed. Men de adskiller sig på et enkelt punkt: De føler ingen lyst til sex. I nogen afskygning.

Gruppen betegnes »aseksuelle«.

Der er ikke forsket meget i aseksuelle, men de henvender sig løbende på landets sexologiske klinikker, ringer til Sexlinien for at få råd og vejledning, og så mødes flere og flere på internettets chatfora for at diskutere deres seksualitet. Eller mangel på samme.

»Aseksualitet er en tilstand, vi først har fået øje på de seneste år. Det er en gruppe, der tilsyneladende ikke har nogen seksualdrift, selv om de hverken fejler noget fysisk eller psykisk. Jeg tror ikke, at tilstanden er ny, men først nu har man sat en etikette på,« siger Astrid Højgaard, ledende overlæge ved Jysk Sexologisk Klinik.

I Danmark har man ikke undersøgt omfanget af personer uden sexlyst, men flere udenlandske studier anslår, at en-to procent af verdens befolkning er aseksuelle. Og Astrid Højgaard ser ingen grund til, at Danmark skulle adskille sig fra udlandet. Passer det, hører 50.000-100.000 danskere under kategorien af folk, der hellere vil kigge partneren dybt i øjnene end at slå sig løs på lagnerne.

På internettet er interessen for aseksualitet steget voldsomt de seneste år. Eksempelvis havde den britiske hjemmeside »The Asexual Visibility and Education Network« (det aseksuelle synligheds- og uddannelsesnetværk, red.) 1.200 medlemmer ved sin opstart i 2001, mens antallet voksede til 5.000 medlemmer i 2006 og 30.000 i 2009.

Herhjemme er en lignende hjemmeside ved navn nonseksuel.dk netop åbnet og har foreløbigt 17 medlemmer.

Svært at finde en partner

Aseksuelle, som besøger overlæge Astrid Højgaard på Jysk Sexologisk Klinik, er helt almindelige danskere, som har en masse spørgsmål om den manglende lyst til sex. Typisk har de svært ved at finde en partner, der heller ingen sexlyst har, samtidig med, at de føler sig »unormale«, forklarer hun.

Det genkender Jeppe Hald, national projektleder ved Sex og Samfund. Han taler løbende med aseksuelle danskere, som ringer ind til Sexlinien.

»Problemerne ved at være aseksuel ligger primært i parforholdet og familielivet. Af gode grunde er det problematisk at være aseksuel, hvis man gerne vil stifte familie. Og det er svært for aseksuelle at finde en partner, der vil acceptere, at de ikke har lyst til sex,« siger Jeppe Hald og fortsætter:

»Samtidig kan aseksuelle opleve det som et problem, at de ingen seksualdrift har, fordi der ligger en forventning fra omverdenen til, at man selvfølgelig har en sexlyst uanset, hvor stor eller lille den er.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.