Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark anklages for censur

Danmark beskyldes for at ville bedrive censur på internettet i lighed med Kina og Nordkorea. En glidebane, siger en række eksperter og toneangivende organisationer.

Den danske regering agerer som et totalitært styre med et forslag om at udøve censur på internettet.

Så kontant lyder advarslen fra flere organisationer, herunder Dansk Industri, Dansk Energi og Advokatrådet, i et læserbrev i Berlingske Tidende Søndag. Danmark er blandt de mest restriktive i verden til at blokere for sider med ulovlig piratkopiering, og regeringen vil nu have, at man skal blokere for udenlandske gamblingsider i forbindelse med en liberalisering af spillemarkedet.

»Forslaget fra regeringen kan i værste fald blive begyndelsen til enden for det frie internet, (...) som er værd at værne om, hvis vi fortsat vil have mulighed for at blive forargede, når kineserne eller den nordkoreanske regering blokerer for udenlandske hjemmesider,« står der i debatindlægget.

I indlægget bliver der retorisk spurgt, om spærring af Google eller iranske propaganda-sider bliver det næste.

Clement Salung Petersen, adjunkt på Københavns Universitet, er enig i den beske kritik: »Det er bekymrende, at man hellere vil spærre for borgernes adgang til internetsteder, end at søge at retsforfølge dem, der menes at begå ulovligheder.«

Kritikken falder sammen med en ophedet diskussion i EU om staters ret til at begrænse adgangen til internettet. Ifølge OpenNet Initiative, der er et samarbejde mellem blandt andet Harvard og Oxford, er udviklingen i Europa tydelig: »Stigningen af filtrering i Europa er bemærkelsesværdig på grund af dets oprindelige udgangspunkt fra en stærk tradition af demokratiske processer og forpligtigelsen til ytringsfrihed.«

I debatindlægget kommenteres også det dobbelmoralske i, at Danmark »indskrænker friheden i den digitale verden, som vi i Danmark ellers hævder at holde fanen højt overfor – når det altså ikke lige foregår i vores egen baghave«.

Videnskabsminister Helge Sander er uenig: »Regeringen står vagt om ytringsfriheden, både på internettet og alle andre steder. Jeg mener ikke, at det er i modstrid med denne klare danske holdning, at vi ønsker at holde hånd i hanke med spillemarkedet.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.