Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bølgen af bibliotekslukninger standser

Bibliotekslukningerne landet over ser ud til at standse. Men den kommunale sparekniv rammer stadig personale og åbningstider. Det viser nye tal fra kommunerne.

De senere års massive bølge af lukninger af biblioteker er slut. Men nye besparelser på bibliotekerne vil bl.a. betyde mindre personale, kortere åbningstider og færre nye materialer på bibliotekshylderne.

Det viser nye tal fra Danmarks Biblioteksforening, der har gennemgået kommunernes budgetter for næste år.

I undersøgelsen, som alle 98 kommuner har svaret på, oplyser kun foreløbig to kommuner, Esbjerg og Langeland, at de lukker biblioteksfilialer. Begge steder satses der bl.a. på bogbusser som erstatning.

- Det er godt at høre, at filiallukningerne ser ud til at have toppet, og at de få kommuner, der lukker filialer, i stedet etablerer mobile tilbud og andet, siger Biblioteksforeningens formand, Vagn Ytte Larsen, i en kommentar.

61 af 98 kommuner vil skære i budgetterne for bibliotekerne med i gennemsnit to procent. 14 kommuner vil skære med over tre procent. Syv kommuner vil øge bevillingen til bibliotekerne, mens der er status quo i 30 kommuner.

Generelt melder kommuner, at den store lukningsbølge er slut. Antallet af filialer er de seneste 10 år faldet fra 849 til 510. De nye besparelser betyder i stedet mindre personale, kortere åbning og går ud over indkøbet af nye materialer.

- At over halvdelen af landets biblioteker sparer på servicen især på personaleside er helt ude af trit med samfundets behov. Det harmonerer rigtigt dårligt med regeringens erklærede mål om Danmark som førende på vidensområdet, siger Vagn Ytte.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.