Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Biblioteker lukkes på stribe

Siden sidste kommunalvalg er knap 200 biblioteker forsvundet fra danmarkskortet. Udviklingen vil fortsætte de næste år. Biblioteker rykker nu ind i Brugsen.

I bestræbelserne på at finde nye besparelser har kommunerne på bare fire år lukket næsten hver tredje af landets biblioteker. Den udvikling ser ud til at fortsætte i perioden efter det kommende kommunalvalg.

Bibliotekslukningerne er især gået ud over de ældre og mindre mobile borgere i landkommunerne, hvor der er blevet væsentligt større afstand mellem bibliotekerne. Men formanden for Børne- og Kulturudvalget i KL, Jørn Sørensen (R), mener ikke, at der er grund til bekymring: 

»Jeg anerkender, at der er en lille gruppe borgere, der har oplevet forringelser. Men generelt set mener jeg, at nedlæggelserne af de små filialer har været til gavn for størstedelen af befolkningen, da man i stedet har fået nogle større og mere moderne biblioteker,« siger han. 

Den udlægning giver formanden for Bibliotekarforbundet, Pernille Drost, ikke meget for. 

»Smertegrænsen er nået nu. I flere kommuner har borgerne ikke mulighed for at låne bøger eller få hjælp til digital information, med mindre de har en bil eller er koblet på internettet. Det er et stort samfundsproblem,« siger hun. 

Siden kommunalvalget i 2005 er 167 hovedbiblioteker og filialer blevet nedlagt, mens antallet af bogbusser er faldet fra 42 til 33.

Af de nye kommunale budgetter for 2010 fremgår det, at over halvdelen af kommunerne igen til næste år skal spare på bibliotekerne. Ifølge kommunalforsker Roger Buch er det forventeligt, at tallet af nedlagte biblioteker fortsat vil stige: 

»Kommunerne er økonomisk trængte og vil også i de kommende år blive tvunget til at spare. For politikerne handler det om at overleve politisk. Selvom det ikke er populært at lukke et bibliotek, vil det skabe langt højere protester, hvis alternativet er at lukke den lokale skole.« 

For at kompensere for de mangelende biblioteker rykker bogudlån flere steder i landet nu ind hos den lokale Brugsen. 

Kulturminister Carina Christensen (K) afviser at sætte en nedre grænse for antallet af biblioteker i Danmark, men understreger, at hun er glad for udviklingen:
»Det kan godt være, at kommunerne har nedlagt mange biblioteker, men man skal huske på, at udlånet faktisk har været konstant, og at centraliseringen har forbedret bibliotekerne og gjort det langt nemmere for den moderne borger at låne bøger,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.