Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bag rattet: Kørelys i Afrika

»Jeg bor i Afrika og bliver ofte stoppet af politiet, der beder mig om at slukke det korte lys, som jeg tænder for at blive set af de mange fodgængere, der krydser motorvejen.

For at have et bedre argument end det at blive set, så ville jeg gerne vide, hvornår kørelys blev lovbefalet i Europa, og i hvilke lande,« skriver Henrik H. Mauritsen.

Svar: Kørelyset blev indført i Danmark i to tempi.

Først blev det lovpligtigt for motorcykler; formålet var at skille motorcyklerne ud fra den øvrige trafik, fordi motorcykelkørsel er mange gange farligere end kørsel i bil.

Men i 1990 blev kørelyset indført generelt for alle motordrevne køretøjer; men allerede inden det skete, kørte mange døgnet rundt med nærlys.

Forholdene er stadig meget forskellig fra land til land.

Mange lande har indført kørelys som krav, og i andre lande er det ikke tilladt at køre med nærlys om dagen.

Men er bilen monteret med kørelysautomatik, vil en turists anvendelsen af kørelyset i egen bil være lovlig i de lande, der har tilsluttet sig Wienerkonventionen, selv om kørelys er forbudt i det pågældende land.

Jeg kan forstå, at det ikke er lovligt at køre med nærlyset tændt om dagen i det land i Afrika, hvor du opholder dig, siden politiet jævnligt standser dig og påtaler din brug af lygterne.

Hvis det er tilfældet, vil det nok ikke nytte noget, at du henviser til reglerne andre steder i verden.

Hvis udlændinge bosiddende i Danmark overtræder den danske færdselslov, er politifolkene temmelig uinteresseret i nok så velmenende argumenter om, at dette eller hint er tilladt eller lovpligtigt i Afrika.

Kurt Mark

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.