Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Avis: Snart slut med dansk brød

På grund af miljøregler bliver danske brød ikke lavet med danske råvarer.

Danskerne spiser stadig mere brød, som er bagt på korn fra svenske eller tyske marker, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. I løbet af få år kan det blive helt umuligt for forbrugerne at købe brød, som er fremstillet af danske råvarer.

Årsagen er de relativt skrappe danske miljøregler, som gør det vanskeligt for landmændene at producere korn af tilstrækkelig god kvalitet.

»Vi henter en stadig større del af brødhveden i udlandet. Hvis udviklingen fortsætter, vil der om ganske få år slet ikke blive dyrket brødhvede i Danmark,« siger Niels Brinch-Nielsen, adm. direktør for Valsemøllen og formand for Danske Handelsmøller, der repræsenterer de store producenter af mel.

Op mod 70 pct. af den brødhvede, der anvendes i Danmark, hentes nu i udlandet. »For få år siden var 70 pct. af brødhveden dansk. Desværre er kvaliteten af den danske brødhvede blevet gradvist ringere på grund af de danske miljøregler. Danske landmænd må ikke bruge de nødvendige mængder gødning på markerne. Det medfører, at proteinindholdet er for lavt i en stor del af den danske hvede, der ellers skulle bruges til brød,« siger Niels Brinch-Nielsen.

Når der er for lidt protein i kornet, kan det ikke bruges til bagning.

»Hvis der mangler protein i melet, bliver brødet fladt som en pandekage. Derfor må vi sende lastbiler til Sverige eller langt ned i Tyskland for at hente korn. Tyske landmænd har lov at bruge mere gødning og kan derfor fremstille de gode kvaliteter,« forklarer Niels Brinch-Nielsen.

Kilde: Jyllands-Posten

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.