Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagen i dag for 98 år siden

Zar-familien udryddet

Zar Nikolaj 2. i menig uniform med kronprins Aleksej Nikolajvitj på armen. Arkivfoto.
Zar Nikolaj 2. i menig uniform med kronprins Aleksej Nikolajvitj på armen. Arkivfoto.

Ingen overlevede, da bolsjevikiske soldater natten til den 17. juli 1918 førte samtlige medlemmer af den sidste russiske zar-familie og fire tjenestefolk ned i kælderen under det hus i Jekatarinburg, hvor de havde været i husarrest, og dræbte dem med skud og bajonetter.

Året før var zar Nikolaj 2. abdiceret og arresteret, efter at Ruslands katastrofale deltagelse i Første Verdenskrig havde kastet landet ud i en økonomisk og politisk krise. Men bolsjevikkerne frygtede, at modstanderne i Den Hvide Hær ville befri ham og genindsætte ham på tronen, hvorfor Lenin gav ordre til, at hele familien skulle dømmes til døden.

I mange år var der tvivl om, hvorvidt alle syv medlemmer af zarfamilien rent faktisk blev dræbt. Ligene var forsøgt destrueret med syre og afbrænding, inden de blev begravet i en skov. Men med dna-analyser, senest i 2009, er det lykkedes at identificere syv af ligene som de jordiske rester af Nikolaj 2., zarina Alexandra og deres fem børn, kronprins Aleksej og døtrene Maria, Olga, Tatiana og Anastasia.

Fem af skeletterne blev fundet i 1979, og den 17. juli 1998, på 80 årsdagen for mordene, blev de bisat i Peter-Paul-Katedralen i Sankt Petersborg. Resterne af Aleksej og Anastasia blev fundet i 2007. trine

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.