Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagen i dag for 29 år siden

Verdens befolkning runder fem milliarder mennesker

Der bliver trængsel på Jorden de kommende årtier. foto: Ken Blaze.
Der bliver trængsel på Jorden de kommende årtier. foto: Ken Blaze.

11. juli 1987 blev en lille dreng, Matej Gaspar, født i Zagreb i det daværende Jugoslavien som verdensborger nummer 5.000.000.000. Om det var lige præcis ham, og om det var lige præcis den dag, verdens befolkning rundede de fem milliarder, vides selvsagt ikke. Men FNs Befolkningsfond valgte dagen og stedet, fordi FN-generalsekretær Javier Perez de Cuellar tilfældigvis var i Zagreb den dag i forbindelse med den internationale sportsevent Summer Universade.

To år senere, i 1989, udnævnte FNs Udviklingsprogram, UNDP, 11. juli til fast Verdens Befolkningsdag, der skal sætte fokus på de stadigt mere påtrængende udfordringer, den fortsatte befolkningsvækst, især i udviklingslandene, stiller det internationale samfund over for.

Sin første milliard, anslås det, rundede verden i 1804. Siden er det gået stærkt. I dag er vi ca. 7,5 mia. mennesker på Jorden, og ifølge FNs fremskrivninger vil verdens befolkning i 2050 være tæt på ti mia. mennesker. FN’s Klimapanel, IPCC, peger i sin seneste status fra 2014 på befolkningsvæksten som en af årsagerne til, at Jordens klima løber løbsk.trine

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.