Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Til evigt minde

29. august 1945 blev de første 106 kister med dræbte modstandsfolk begravet i det, der senere skulle blive til Mindelunden i Ryvangen.

Axel Poulsens monument For Danmark/Moderen med den dræbte søn i Mindelunden. Foto: Scanpix.
Axel Poulsens monument For Danmark/Moderen med den dræbte søn i Mindelunden. Foto: Scanpix.

Ryvangen var oprindelig navnet på et villakvarter, men i august 1943, da den tyske besættelsesmagt rykkede ind, var området øvelsesterræn for Ryvangen Kaserne. Selve kasernen brugte tyskerne til indkvartering af tropper, mens øvelsesterrænet blev brugt til henrettelse af danske modstandsfolk. Det var her, bla. medlemmer af Hvidstengruppen og Holger Danske blev bundet til træpæle, skudt og begravet.

Først under befrielsen, da modstandsfolk kom til stedet, fik offentligheden at vide, hvad der var foregået. Allerede samme år begyndte forberedelserne til at etablere en mindelund på stedet, og 29. august 1945, på to års dagen for tyskernes overtagelse af kasernen, blev de første 106 kister med dræbte modstandsfolk begravet under deltagelse af pårørende, kongehuset, regeringen og repræsentanter fra modstandsbevægelsen.

5. maj 1950 blev Mindelunden officielt indviet. I anlægget findes bl.a. tre bronzeafstøbninger af de henrettelsespæle, de dødsdømte blev bundet til, og billedhuggeren Axel Poulsens monument For Danmark/Moderen med den dræbte søn. trine

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.