Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kvindelig pioner i luften

Amelia Earhart skrev sig ind i historiebøgerne som den første kvinde til at flyve over Atlanten. Her ses hun i 1930. Arkivfoto: AFP
Amelia Earhart skrev sig ind i historiebøgerne som den første kvinde til at flyve over Atlanten. Her ses hun i 1930. Arkivfoto: AFP

I dag for 119 år siden så Amelia Earhart, der blev den første kvinde til at flyve over Atlanten, dagens lys i Atchison, Kansas. Interessen for flyvning opstod i 1920, da hun fik lov at være om bord på en flyvning, der kun varede ti minutter. Men de minutter over­beviste hende om, at hun måtte lære at flyve.

I første omgang betalte hun selv for flyvetimer, læste alt, hvad hun kunne komme i nærheden af, sov sågar tre dage i sin »bomber« jacket for at få den til at se brugt og autentisk ud, og i 1923 lykkedes det hende at få sit flyvecertifikat.

Efter Charles Lindbergs soloflyvning fra New York til Paris i 1927 voksede interessen for at få en kvinde til at flyve over Atlanten, og året efter blev Earhart inviteret til at gentage Lindbergs bedrift – som passager! Turen gav hende stjernestatus, og George C. Putnam, en forlægger, der havde været med til at sponsorere hendes første kryds over Atlanten, og som hun senere giftede sig med, begyndte nu at promovere hende kraftigt.

Men Earhart var ikke tilfreds med blot at være et kendt ansigt og blev ved at sætte sig bag rorpinden som pilot, og i 1932 på femårsdagen for Lindbergs historiske flyvning lettede hun fra New Foundland mod Paris. Pga. mekaniske problemer erkendte hun hurtigt, at hun ikke ville kunne nå til Paris og endte i stedet med at lande på en eng i Nordirland – og blev den første kvinde nogensinde, der fløj over Atlanten.

2. juli 1937 forsvandt hun under mystiske omstændigheder i sit Lockheed Model 10 Electra-fly nær Howland-øen i Stillehavet under en tur rundt om Jorden og blev aldrig fundet.

Sus

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.