Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagen i dag for 362 år siden

En samlers død

Ole Worm var professor på Københavns Universitet og fanatisk samler af alle mulige tiing, heraf mange rariteter, som kan ses den dag i dag. Han døde i dag for 362 år siden.
Ole Worm var professor på Københavns Universitet og fanatisk samler af alle mulige tiing, heraf mange rariteter, som kan ses den dag i dag. Han døde i dag for 362 år siden.

Ole Worm døde på denne dag for 362 år siden. Han var ikke blot kendt som en førende læge, men også som en videnskabsmand, der opbyggede en kæmpestor samling af alt muligt, inklusive en hel del rariteter. Museum Wormianum blev grundlagt af Ole Worm i 1588, og han fortsatte med at udbygge det til sin død i 1654. Som professor på Københavns Universitet indførte han genstandsundervisning. Museet var altså til undervisning og videnskabelige undersøgelser, men ikke offentligt tilgængelig. Der kom dog forskere langvejs fra for at se det, for det var et førende museum i datiden. Worm blev også en meget kendt læge, der i modsætning til mange kolleger blev i København under flere pestudbrud. Samtidig med lægegerningen havde han en stor interesse i oldtiden, og det var også ham, der fik registreret mange oldtidsminder, han startede runeforskningen og skrev bøger om blandt andet guldhornet (kun et var fundet på det tidspunkt). Genstande fra hans samling indgår i dag i flere museers samlinger.

Ole Worm overlevede flere pestepidemier, men på denne dag døde han af pest.gert

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.