Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagen i dag for 222 år siden

Da Nelson mistede det ene øje

Lord Nelson. Arkivfoto: Scanpix
Lord Nelson. Arkivfoto: Scanpix

Lord Nelson, engelsk admiral, er af historien udnævnt til en vaskeægte søhelt, der ikke alene blev såret i kamp adskillige gange, men også døde i en sådan, nemlig under slaget ved Trafalgar, hvor han blev påført sit banesår i kamp mod Napoleons tropper i 1805 og døde om bord på HMS Victory. Men England trak sig sejrrigt ud af slaget og demonterede truslen om fransk invasion af England.
Netop i dag 11 år tidligere havde Horatio Nelson mistet sit ene øje under søslaget uden for Calvi ved Korsika i 1794. Her blev han ramt af en træsplint i ansigtet, hvilket kostede ham synet på højre øje. Men det forhindrede ham hverken i at erobre to franske skibe eller i at fortsætte sit arbejde på søen.
Siden Nelson som blot 20-årig var blevet kaptajn, havde han udviklet sig til en særdeles dreven taktiker, der heller ikke var bange for at nægte at adlyde ordrer i den ellers strengt hier­arkisk opbyggede engelske flåde. F.eks. da han i 1801 under Slaget på Reden nægtede at adlyde ordrer om at trække sig tilbage og i stedet satte kikkerten for det blinde øje for på den måde at markere, at han ikke ville acceptere ordren. Resultatet blev, at Nelson tilføjede Danmark et stort nederlag, der ikke alene ødelagde landets flåde, men også lukrativ handel.
Til gengæld – og som en slags historisk plaster på såret – fik vi udtrykket »at sætte kikkerten for det blinde øje«, og det har vi jo nok alle prøvet at benytte os af.

Sus

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.