Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagen i dag for 55 år siden

Berlinmuren bygges

13. august 1961 lukkede myndighederne i DDR grænseovergangene mellem øst- og Vestberlin og begyndte opvørelsen af Berlinmuren. Foto: Scanpix.
13. august 1961 lukkede myndighederne i DDR grænseovergangene mellem øst- og Vestberlin og begyndte opvørelsen af Berlinmuren. Foto: Scanpix.

Den 13. august 1961 var en søndag. Det var denne dag, det kommunistiske styre i Den Tyske Demokratiske Republik, DDR, valgte at spærre grænseovergangen ved Brandenburger Tor i Berlin og påbegynde opførelsen af den såkaldte »anti-fascistiske beskyttelsesmur«, der de næste 28 år skulle adskille Vestberlin fra Østberlin.

Den 45,1 kilometer lange mur var et skarpt bevogtet militært spærringssystem, faktisk to mure, der bestod delvis af beton og delvis af husmure og med et ingenmandsland i mellem forsynet med spanske ryttere, pigtråd og miner. Muren blev senere suppleret med en 112 kilometer betonmur rundt om hele Vestberlin, ligesom der var et omfattende grænseanlæg langs hele den knap 1.400 kilometer lange grænse mod Vesttyskland.

Berlinmuren blev bevogtet af syv vagtregimenter på hver 1.000-1.200 soldater, som – fra 1971 – havde ordre til at skyde på flygtninge. Mellem 100 og helt op til 244 mennesker formodes dræbt under flugtforsøg. Den seneste i 1989 kort før Muren blev åbnet 9. november samme år.trine

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.