Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagen i dag for 98 år siden

67 minutter i en god sags tjeneste

FN vedtog i 2009 at gøre 18. juli til International Nelson Mandelas Day, hvor alle opfordres til at yde 67 minutter af deres tid til en form for samfundstjeneste. Arkivfoto: Lean Neal/AFP
FN vedtog i 2009 at gøre 18. juli til International Nelson Mandelas Day, hvor alle opfordres til at yde 67 minutter af deres tid til en form for samfundstjeneste. Arkivfoto: Lean Neal/AFP

I 2009 vedtog FNs 192 medlemslande at gøre 18. juli til International Nelson Mandela Dag, i erkendelse af den tidligere sydafrikanske præsidents bidrag til fred og frihed. Dagen markeres på Nelson Mandelas fødselsdag, hvor alle opfordres til at donere 67 minutter af deres tid til en eller anden form for samfundstjeneste, et minut for hvert af de 67 år, Mandela havde tjent menneskeheden.

Nelson Mandela blev født 18. juli i 1918 i en lille landsby i Transkei i Sydafrika. Allerede som jurastuderende blev han involveret i den politiske modstand mod det hvide mindretalsstyre.

Som 24-årig blev han medlem af African National Congress, ANC, hvis ungdomsafdeling han var med til at udvikle til en regulær modstandsbevægelse.

Han sad fængslet i 27 år under det hvide apartheidstyre og først frigivet i 1990. I 1994 blev han valgt som Sydafrikas første sorte præsident. Han trak sig tilbage i 1999. Den ublodige afvikling af apartheid-regimet tilskrives hans usædvanlige politiske evner og stærke ønske om forsoning.

Nelson Mandela døde 5. december 2013 og ligger begravet i sin hjemby Qunu.

trine

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.