Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

17. august for 230 år siden

Helten med skindhuen

Masser af små drenge med pelshuer modtog skuespilleren Fess Parker, da han i 1956 kom til København i forbindelse med danmarkspremieren på Disney-filmen »Davy Crockett«
Masser af små drenge med pelshuer modtog skuespilleren Fess Parker, da han i 1956 kom til København i forbindelse med danmarkspremieren på Disney-filmen »Davy Crockett«

Davy Crockett var en amerikansk pelsjæger, soldat og politiker, som er blevet et idol for adskillige generationer af drenge. Han blev født 17. august 1786 i Tennessee og begyndte allerede som ung at gå på jagt og vinde skydekonkurrencer – ifølge hans selvbiografi skød han over 100 bjørne. Han deltog i flere indianerkrige og opnåede rang af oberst. I 1821 blev han valgt til Tennessees lovgivende forsamling og i 1826 til USAs kongres, hvor han sad flere perioder frem til 1835. I 1836 drog han til Texas, hvor han deltog i Slaget om Alamo og blev dræbt 3. marts.

Allerede mens han levede, blev der skrevet bøger om Davy Crockett, de såkaldte »Crockett Almanacs«, og siden er det blevet til adskillige drengebøger, tegneserier, film og TV-serier om hans liv.

Uden for USA er han især kendt fra Disney-filmen »Davy Crockett« fra 1954 med Fess Parker i hovedrollen. Her så man første gang den hue af vaskebjørneskind, som Crockett siden blev berømt for, men som han formentlig aldrig nogensinde selv har båret. Da Fess Parker i 1956 besøgte København i forbindelse med filmens danmarkspremiere, blev han modtaget af flere hundrede begejstrede unge Davy Crockett-fans iført huer af vaskebjørneskind. trine

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.