Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er årets bedste computerspil

Her mod årets afslutning flyder alverdens spilmedier over med kåringer af årets bedste computerspil. B.dk giver her et samlet overblik.

Er du på vej ud og bytte julegaver, eller leder du bare efter lidt uforpligtende underholdning til juleferien? Så er der hjælp at hente her. Traditionen tro er årets afslutning lig med et utal af kåringer af årets spil på alverdens spilmedier.

Anmeldelser er som bekendt en smagssag, hvorfor vi her på b.dk har en række bud på årets spil 2011. Her kan du læse Berlingskes spilredaktions top 10 liste over årets bedste computerspil, og herunder kan du se et overblik over, hvilke spil internationale spilmedier har kåret som de bedste i 2011.

Bedste spil til alle platforme

Bedste PC-spil

Bedste konsolspil

Bedste håndholdte spil

Årets bedste spil til alle platforme

1. The Elder Scrolls: Skyrim (PC/Xbox/PS3 – aldersgrænse 18 år)

Ingen over, ingen ved siden af det femte spil i Elder Scrolls serien – Skyrim. Spillet er et action/rollespil, hvor man som spiller fører sin karakter igennem en lang række farefulde eventyr i et land af samme navn som spillet (som synes tydeligt inspireret af Skandinavien i vikingetiden, dog med den afgørende forskel, at landet er beboet af drager, dæmoner, trolde og alskens anden ondskab). Man kan vælge at spille som alt fra elver til ork, og hver race har nogle medfødte talenter, som gør dem bedre til at kaste magi, gør dem mere hårdføre eller gør dem til bedre handelsmænd, - alt sammen vigtige egenskaber at besidde i Skyrim.

Skyrim skal roses for den store grad af frihed, som det tilbyder spilleren. Modsat mange andre spil i denne kategori er man ikke tvunget til at vælge, hvorvidt man ønsker at være kriger eller troldmand fra starten af spillet. I Skyrim bliver man i stedet langsomt bedre og bedre til de ting, man foretager sig. Ønsker man eksempelvis at være snigmorder, er det om at gå i gang med at liste sig rundt i skyggerne med en bue eller en dolk, imens den, der ønsker at spille kriger, kan finde sig en pladerustning og en tohåndsøkse at gå amok med.

Skyrim er stort! Der synes at være et uendeligt antal grotter og ruiner, man kan udforske i sin jagt på skatte og magiske våben. Hertil kommer et utal af missioner, der tilsammen giver spilleren mere end 250 timers spilletid, hvis man vil gennemføre alt i spillet. Skryrim har en velskrevet historie og et godt stemmeskuespil, hvilket gør det til årets spil på trods af en række småfejl i programmeringen.

2. Batman Arkham City (PC/Xbox/PS3 – aldersgrænse 18)

Batman er tilbage i opfølgeren til sidse års gigantsucces Batman Arkham Asylum. I dette actionspil skal Nattens Ridder holde styr på Gothams kriminelle underverden i hele bydelen Arkham. Som spiller skal man blandt andet besejre Pingvinen, Mr. Freeze, Jokeren og alle deres mange håndlangere ved hjælp af Batmans snilde, nærkampsevner og de forskellige gadgets i batbæltet. Spillet har en velskrevet, kompleks historie og gode stemmeskuespillere (med blandt andre Mark Hamill, også kendt som Luke Skywalker, som Jokeren), og giver desuden spilleren mulighed for at spille som Catwoman, ligesom Robin og Nightwing angiveligt er på vej som DLC (Downloadable Content).

Historien tager ”kun” omkring 12 timer at gennemføre, men hertil kommer et utal af sidemissioner og andet indhold, som sikrer, at Batman hele tiden får flere og flere gadgets i sit bælte. Som spiller svæver man således rundt over Gothams hustage, imens man holder udkig efter forbrydere, som kan blive sat på plads af Batmans propre næve. Bliver man træt af free roaming-delen, kan man vove sig ud i ”New Game Plus”, hvori man kan prøve kræfter med historiemissionerne nok engang, men denne gang med alle de nye gadgets, man har erhvervet sig i sidemissionerne. De mange nye gadgets betyder dog ikke, at modstanderne falder som fluer, da de er langt mere hårdføre i denne spilindstilling. Et godt og udfordrende Batman-spil, som vi kan hygge os med, imens vi venter på The Dark Knight Rises.

3: Portal 2 (PC/Xbox/PS3 – aldersgrænse 12)

Portal blev udgivet som en del af legendariske Orange box i 2007, men på trods af at have snart 4 år på bagen, bør enhver computerspiller med respekt for sig selv investere i spillet. Portal er noget så sjældent som et First-person-shooter/puzzle game, som hverken kan bryste sig af at være særlig langt eller specielt godt lavet, men til gengæld har et af de mest innovative gameplays, som er set i mange år.

Portal foregår i en fjern fremtid. Spilleren er taget til fange af GLaDOS - en kunstig intelligens som udsætter spilleren for utallige prøvelser med overhængende fare for, at spilleren dør. I al sin enkelthed går spillet ud på, at spilleren skal løse en række opgaver ved hjælp af en teleporteringspistol, enten ved at teleportere sig selv eller objekter i banen. Spillet får fremdrift af disse hjernevridere og en meget morbid humor, som gør at man flere gange bryder ud i højlydt latter, også selvom man er helt alene hjemme.

Portal 2 følger samme opskrift som sin forgænger. De forskellige puzzles er bedre, og humoren er om muligt endnu mere morbid end tidligere. Ud over de nye baner er der kommet en multiplayerfunktion, som gør det muligt at løse de forskellige – og til tider nærmest umulige – hjernevridere sammen med en kammerat.

4. Deus Ex: Human Revolution (PC/Xbox/PS3 – aldersgrænse 18)

Endnu et action/rollespil har sneget sig langt ind i anmeldelsernes hjerte i år: Det tredje spil i Deus Ex-serien foregår i en fjern fremtid, (som på mange måder vækker minder om science fiction-klassikeren Blade Runner) hvor humane implantater er hverdag. Imens nogen i denne verden mener, at implantaterne er et vigtigt skridt i menneskets evolution, anser andre at dem for at være dybt unaturlige. Som spiller er man karakteren Adam Jensen, og man gennemspiller således hans kamp for retfærdighed i denne verden.

Spillet udmærker sig først og fremmest ved sin høje grad af valgfrihed, og således er det muligt at gøre Adam til alt fra en sindrig snigmorder til en hårdfør kampsoldat. Spillet passer med andre ord ikke rigtig i nogen kasse, men låner elementer fra velkendte skydespil (perspektivet er førstepersons) krydret med elementer fra rollespil som Star Wars: Knights of the Old Republic. Deus Ex: Human Revolution er kort sagt et skyde/snige/samtale/nærkamps/eller-hvad-man-ellers-lige-finder-på-spil af højeste klasse, både grafisk og historiemæssigt, som giver spilleren masser af værdi for pengene.

5. Battlefield 3 og Call of Duty 3: Modern Warfare (PC/Xbox/PS3 – aldersgrænse 16)

Ingen topscorerlister uden et egentligt skydespil, og i år lader det til, at der er mere eller mindre dødt løb imellem de to giganter Battlefield 3 og Call of Duty 3: Modern Warfare. Forskellen på de to spil er efterhånden så lille, at valget herimellem kommer ned til, hvilken af de to giganter man personligt foretrækker.

Battlefield 3 revses for en intetsigende singleplayer del, men roses omvendt til skyerne for en aldeles velfungerende multiplayer funktion, hvor man ikke er reduceret til en hjerneløs drone, som blot skyder løs på den ene modstander efter den anden. Der er langt utrolig meget vægt på samarbejde i Battlefield 3’s forskellige scenarier, og således er spilleren i første angrebsbølge, der farer ind over fjendens linjer, mindst lige så essentiel som holdkammeraten, der dropper bomber fra sit fly højt over slagmarken. Køretøjerne fungerer fremragende, banerne er enorme, og grafikken er noget af det pæneste, vi nogensinde har set i en shooter.

Nærmest den samme smøre kan lires af om Call of Duty 3: Modern Warfare, som dog har en sammenlignet langt bedre singleplayer del og en velfungerende multiplayer del, selvom der sammenlignet ikke er langt lige så meget vægt på samarbejde (hvilket naturligvis ikke, at man ikke kan samarbejde med sine holdkammerater, blot at der er lagt mindre vægt på denne del). Upåagtet hvilket af de to spil, man investerer i, er man garanteret et skydespil af høj kvalitet med utrolig høj underholdningsværdi.

Læs også: Krig for millioner

Battlefield 3 trailer:

Call of duty: Modern Warfare 3 trailer:

Berlingskes spilredaktion fremhæver desuden titler som L.A. Noire, Deadspace 2, Rage og Fifa 12

Artiklen er baseret på kåringer fra GameSpot, Spike TV og Hooked gamers!

Kom tilbage til årets bedste spil her

Årets bedste PC-spil

Topplaceringerne på listerne over årets bedste PC-spil er overvejende grad domineret af de spil, som bliver udgivet på alle platforme. Der er dog en række af de eksklusive udgivelser til PC’en, som er værd at fremhæve:

Total war: Shogun II (PC, aldersgrænse 16 år)

Det seneste spil i Total War serien tager os med tilbage til fordums tids Japan, og missionen er at blive den ultimative shogun og hersker i Japan. Spillet balancerer imellem to dele: En turbaseret del, hvor man opbygger sin hær, forsker i ny teknologi og udnytter sine diplomatiske forbindelser, og en realtidsdel, hvor man styrer sin hær på slagmarken. Som i tidligere spil i serien er det kun spilleren, som mestrer begge dele, der kan blive den ultimative shogun.

Hver klan har sine egne fordele, men til syvende og sidst er strategien den samme. Opbyg din hær og udnyt den rigtigt i kamp for at trække sig sejrrigt ud af kampen. Således skal man udnytte sine bueskytter, før samuraierne tager over i nærkamp, alt imens kavaleriet flanker fjendens enheder, og ninjaerne søger for bagholdsangreb. Den dygtige spiller kan således vinde et slag, selvom fjenden har dobbelt så mange enheder.

De enkelte slagmarker i Total War: Shogun II er yderst detaljerede og varierede, og lyden af katanaer, som krydser hinanden, virker særdeles autentisk. Det seneste spil i serien udmærker sig desuden ved et udbygget søkrigssystem, sådan at det ikke længere blot er antallet af kanoner ombord, der afgør, hvem der trækker sig sejrrigt ud af kampen.


Minecraft (PC)

Indiespillet Minecraft fortjener at blive nævnt, alene fordi spillet har revolutioneret måden, vi forstår computerspil på. Minecraft har om noget spil bevist, at et spil hverken behøver god grafik eller en stor marketingskampagne for at blive større end stort. Spillet er både grimt og utrolig svært at gå til som ny spiller, men til gengæld tilbyder det en grad af frihed, som vi aldrig har set før. Det er som sådan spilleren selv, som bestemmer, hvad spillet skal gå ud på indenfor nogle restriktioner, der er bestemt af den server man spiller på (man kan selv sætte en server op eller bruge en offentlig).

Minecraft kan måske bedst beskrives som et byggespil med uendelige muligheder. Som spiller får man adgang til en tilfældigt genereret verden, hvor der findes en lang række forskellige ressourcer, som man kan bygge ting med. Herefter er det sådan set bare om at gå i gang med at grave, og således kan man bygge sig et hus at sove i, et slot, en statue af sig selv, eller hvad man nu lige måtte have lyst til.

Spillet har længe været i åben beta, men er i efteråret udkommet i en version, hvor der er en egentlig mission. I denne spilindstilling skal man besejre en drage, og således skal man indsamle en del remedier, som man skal bruge hertil. Spillet kommer dog mest til sin ret i onlineversionen, hvor man sammen kammeraterne kan arbejde imod at bygge det største slot, en gengivelse af Frihedsgudinden eller noget helt tredje. Herefter kan man bryste sig af sine kreationer i spillets online community, som er særdeles aktivt og kan hjælpe en til at komme i gang eller til at finde de mindre kendte muligheder i spillet.


Anno 2070 (PC, aldersgrænse 7 år)

Anno-serien har en stor og forvent fanskare, som har for vane at udtrykke deres utilfredshed, hver gang et nyt spil kommer på markedet. Dette ikke mindst op til lanceringen af Anno 2070, som, modsat de tidligere spil i serien, foregår i fremtiden, men det må siges, at de kritiske røster er blevet gjort til skamme.

Anno 2070 er et RTS-spil (Real Time Strategy). Som navnet antyder, foregår spillet i år 2070, hvor polerne er smeltet, verden er blevet oversvømmet, og menneskeheden står foran at etablere sig på ny i denne verden. Menneskeheden er delt i to fraktioner, Ecos og Tychoons, og hvor førstnævnte forsøger at indgå i symbiose med jorden, klamrer sidstnævnte sig til den teknologi, der i sin tid ledte til jordens undergang. Denne opdeling går igen i alle spillets aspekter. Således drikker Ecos the, spiser helsekost, og bor i klinisk hvide bæredygtige boliger, imens Tychoons spiser fastfood, drikker sprut og bor i grå betonbygninger.

Anno 2070 er i effekt et byudviklingsspil, som handler om at få adgang til ny teknologi baseret på niveuaer. Konstruktionen af bygninger fra første niveau, giver adgang til nye bygninger, som igen giver adgang til de næste. I størstedelen af scenarierne er krig uundgåeligt, hvorfor man (i starten) må balancere imellem at opbygge forsvar og udvikle teknologi. Hertil kommer muligheder for at udvikle sin økonomi, diplomati og teknologi.

Spillet tilbyder timevis af sjov, men kræver dog, at man sætter sig ordentligt ind i de mange forskellige delelementer, hvorfor de første mange timer alene går med at prøve at forstå, hvad der foregår. Anno 2070 er virkelig flot, og kan spilles både single- og multiplayer.

Berlingskes spilredaktion fremhæver desuden titler som The Book of Unwritten Tales og The Dream machine: Cockroach

Artiklen er baseret på kåringer fra GameSpot, Spike TV og Hooked gamers!

Kom tilbage til årets spil her.

Årets bedste konsolspil

Årets bedste konsolspil Topplaceringerne på listerne over årets bedste konsolspil er overvejende grad domineret af de spil, som bliver udgivet på alle platforme. Der er dog en række af de eksklusive udgivelser til de enkelte konsoller, som er værd at fremhæve:

Rayman Origins (Alle konsoller og Nintendo DS, aldersgrænse 7 år)

Upåagtet hvilken konsol man ejer, kan man glæde sig over, at den benløse platformshelt Rayman er tilbage i en mere eller mindre oprindelig form, hvorfor titlen Rayman Origins virker særdeles velvalgt. I Rayman Origins bliver verden, Glade of Dreams, invaderet af horrible væsner fra the Land of the Livid Dead, og således er det op til Rayman og hans allierede at stoppe dem.

Efter at have set ham i en række lidet succesfulde hybridgenrer er det befriende at se 90’er helten Rayman tilbage i sit oprindelige miljø – en standart 2D-platform, som er aldeles velfungerende og flot fremstillet i sit tegnefilmsagtige udtryk. En klassisk opskrift, som mange hyldede i fordums tid, krydret med en (lokal) multiplayer-del, hvor man kan spille op til fire personer sammen. Sidstnævnte er en kærkommen tilføjelse, og giver spillet utroligt mange timers (ekstra) levetid.

Rayman Origins er klassisk nostalgi, og er i al sin enkelthed en god indvending mod den skare af folk, som mener at tiden er vokset fra platformspillet som genre.

Bedste spil til PS3

Uncharted 3 (PS3, aldersgrænse 16 år)

Der findes efterhånden en del spil, der bedst kan beskrives som en interaktiv film, hvor man selv spiller hovedrollen. Af denne type spil er Uncharted 3 måske det bedste, der hidtil er lavet. I dette actionspil er man nok engang karakteren Nathan Drake – en form for Indiana Jones 2.0, som farer kloden rundt i en hektisk skattejagt forfulgt af alverdens skurke og deres skumle kumpaner.

Kritikere af serien hævder, at spillene er for lineære og gentager den samme opskrift igen og igen: Kravl op af en mur med farvede sten, så du ikke farer vild, gå over en afsats, gem dig når fjenden skyder på dig, skyd igen eller løb hen og slå dem ned. Og der er måske noget om snakken, men det er der sådan set ikke noget galt med.

Spillet er rasende underholdende, grafikken er fantastisk, og den ene actionsekvens står i kø for at afløse den anden. Man ved aldrig hvilke overraskelser, der monstro gemmer sig på den anden side af muren, som måske styrter sammen, som man kravler op af den. Uncharted 3 er en fantastisk filmisk oplevelse, hvis lige endnu ikke er set

Kill Zone 3 (PS3 aldersgrænse 18 år)

Kill Zone-serien er et af de bedste modargumenter til den (engang) meget udbredte holdning om, at skydespil ikke fungerer på konsollerne, og er af mange anset som et af de absolut bedste til Sonys konsol. Det må siges, at den seneste version formår at løfte den tunge arv fra de foregående i serien.

I Kill Zone 3 følger man Tomas Sevchenko, og hans makker Rico Velasques, som leder hæren ISAs forsøg på at beskytte jorden mod invaderende horder. Fans af serien vil glæde sig over, at spillet starter kort efter det sidste sluttede, men nye spillere kan sagtens være med.

Historiedelen er velskrevet, og grafikken er helt i top i dette hæsblæsende actioneventyr, som tager spilleren med fra det ene mere fantastiske scenarie til det næste - fra den frosne tundra til den golde ørken. Spillet har en velfungerende multiplayerdel, hvor man får adgang til bedre våben og flere færdigheder i takt med, at man får flere modstandere ned med nakken. Denne opskrift er velkendt, men der er som sådan heller ingen grund til at genopfinde den dybe tallerken, og sjældent har vi set så flot et spil til Sonys konsol.


Little Big Planet 2 (PS3, aldersgrænse 7 år)

Endnu en omgang platformspil af bedste skuffe med de nuttede sackboys, eller kludedukker om man vil, er i vente i Little Big Planet 2, og denne gang er der meget, meget mere af alt det, som gjorde det første til et must-have for alle Play Station-ejere, herunder en lang række nye gadgets og modstandere.

I det nye spil er verden ved at blive overtaget af den onde robot Negativtron, og som spiller skal man besejre ham med hjælp fra Larry Da Vinci og den hemmelige organisation ”The Alliance”. Historiedelen er langt mere varieret end i det første spil, og multiplayerdelen fungerer om muligt bedre i det nye spil takket være den nyeste spilindstilling ”versus”, hvor man dueller med en (eller flere) modstandere.

Også denne gang er der mulighed for at skabe sine helt egne baner og forskellige delelementer til banerne, hvad enten man ønsker at lave et tog eller en kanon, og denne del er blevet væsentligt forbedret siden sidst, ikke mindst på grund af et hav af nye værktøjer og mulighed for at indstille kameraet, der hvor man ønsker det. Således er stort set muligt at skabe lige præcis den bane, man ønsker, hvorfor man online kan finde både skydespil, rollespil og sågar en version af Sonic the Hedgehog i sackboy-versioner.

Det kræver naturligvis både tid, tålmodighed, kreativitet og teknisk snilde at skabe sine egne baner, men hvis man ikke har mod på selv at være kreatør, kan man muntre sig med en af de mere end 3 millioner spillerskabte baner, som findes online.

Berlingskes spilredaktion fremhæver desuden Yakuza 4: SEGA

Bedste spil til Xbox 360:

Gears of War 3 (Xbox 360, aldersgrænse 18 år)

Den tredje udgave af Gears of War bliver fremhævet, som et af årets bedste spil til Microsofts konsol, hvilket i høj grad skyldes en særdeles velfungerende multiplayerfunktion. Gear of War-serien foregår på planeten Sera, hvor menneskeheden er truet af udryddelse af en horde af nederdrægtige rumvæsner, og (også) denne gang spiller man karakteren Marcus Fenix, som kæmper en brav kamp for overlevelse i dette kaos.

Gears of War 3 er som sine forgængere et skydespil set fra tredjepersons perspektiv, som i overvejende grad baserer sig på at skyde fjenderne, imens man gemmer sig bag et hjørne eller en mur. Det er en meget simpel opskrift, men den fungerer, ikke i den skoledannende multiplayer funktion ”horde”, hvor det gælder om at holde sig i live så længe som muligt, imens horde efter horde forsøger at storme din position.

Der er ”kun” omkring 10 timers spilletid i Gears of War 3s historiedel, men der er nok forskellige variationer af selv samme til, at man gider spille igennem den flere gange. Herudover har spillet en aldeles velfungerende multiplayerdel, hvor man nu kan spille op til fire personer sammen (modsat de tidligere to).

Forza Motorsport 4 (Xbox 360, aldersgrænse 3 år)

Det fjerde spil i Forza Motorsport-serien er en værdig arvtager fra den klassiske 3’er, og spillet er blandt de absolut bedste racerspil på markedet. I Forza Motorsport 4 kan man slippe den indre fartbølle løs, som man tvinger vognen rundt på verdens mest klassiske racerbaner som Nürnberg-ringen eller Le Mans. Man kan køre i nærmest alle biler, fra en toptunet Alpha Romeo til en gammel Volkswagen, og der er mulighed for selv at skifte alle bilens dele ud og for at tune motoren, så bilen er indstillet helt rigtigt til den kommende bane.

Ved første øjekast ligner Forza Motorsport 4 sin forgænger med et par ekstra biler og baner. Ligesom sidst kører man en række forskellige løb i forskellige klasser igennem sæsonen, imens man langsomt arbejder sig vej mod at køre i de hurtigste vogne.

Den egentlige forbedring kommer i online-delen, som er blevet væsentlig forbedret, dels igennem et meget aktivt online-community, hvor man blandt andet kan købe og sælge biler og en del nye spilindstillinger. Således er der nu mulighed for at konkurrere mod andre på nettet – ikke i direkte dueller, men imod hinandens tid. Denne funktion fungerer virkelig godt, da det her ens egne køreevner, og ikke modstanderens mangel på samme, som afgør om man ender på første- eller sidste pladsen.

Bedste spil til Nintendo Wii

Legend of Zelda: Skyward Sword (Nintendo Wii, aldersgrænse 12 år)

Zelda-serien er (sammen med Super Mario) blandt de bedst sælgende spil til Nintendol nogensinde, og det med god grund. Siden det første kom på markedet i 1986, har spiludviklerne formået at hæve standarten, hver gang et nyt spil er blevet sendt på markedet, hvilket også kan siges om det det seneste spil i serien.

Skyward Sword er et action/adventure-spil, som foregår før nogle af alle de andre spil i serien. Nok engang spiller man figuren Link, som denne gang er i færd med at uddanne sig ved ridderakademiet i Skyloft – en by der ligger i skyerne. Og det er nok meget heldigt, for jorden bliver angrebet af monstre, hvorfor Link må derned for at bekæmpe dem og (naturligvis) for at redde Links livslange kærlighed Zelda.

Spillet er et af de eneste til Wii-konsollen, som er udviklet direkte med henblik på at udnytte Wii Motion Plus-controllerne, og det er gjort særdeles fremragende. Ens bevægelser gengives nærmest en til en, som Link drøner rundt og smadrer monstre med sværd og skjold i 3D-universet på skærmen. Et godt køb og et must for alle fans af Zelda-serien og andet godtfolk.

Kirby: Return to Dreamland (Nintendo Wii, 10 år)

Endnu et reboot er at finde blandt årets bedste udgivelser til Nintendos konsol – det lille runde goplevæsen Kirby er tilbage i en klassisk 2D-platform, som følger den opskrift, som gjorde serien til en succes op gennem 90’erne.

Historien i Kirby: Return to Dreamland er (som altid) meget simpel: Et rumskib styrter ned i Kirbys verden med rumvæsnet Magalor ombord. Som den hjælpsomme sjæl, han nu engang er, beslutter Kirby sig for at hjælpe Megalor med at reparere rumskibet, og således skal Kirby ud og finde de enkelte dele, som er spedt ud over hele verden.

Kirby er som altid i stand til at kopiere sine fjenders egenskaber, og således tilbyder det nye spil et hav af måder man kan nedbringe fjenderne på. Spillet får fremdrift af jagten på rumskibets dele, og hver gang man finder en ny del, får man nye egenskaber, hvorfor man konstant får nye måder at dræbe sine fjender på. Denne gang er der også mulighed for at spille op til fire spillere sammen.

Xenoblade Chronicles (Nintendo Wii aldersgrænse 12 år).

Xenoblade Chronicles til Nintendo Wii er en kærkommen nyskabelse af den genre, de fleste kender som japansk rollespil, eller jPRG for de indviede, og formår at puste nyt liv i en tilnærmelsesvis hedengangen genre. I japanske rollespil udspiller kampene sig igennem et menubaseret system, hvor man vælger et givent angreb, hvorefter modstanderen angriber tilbage.

Dette er også tilfældet for Xenoblade Chronicles, men kampsystemet er krydret med en række specialangreb, og kampene er langt mere dynamiske, hvorfor man i højere grad skal udnytte sin position i forhold til modstanderen, og angribe ham i ryggen eller fra siden. Denne nyskabelse gør spillet langt mere hands on end de typiske spil i denne genre.

Spillets historie er lettere kompliceret. I indledningen overværer vi en episk sværdkamp imellem to titaner, Bionis og Mechonis, som kæmper mod hinanden, før tid og rum blev skabt. Tusinder af år senere er titanernes lig blevet hjemstavn for en lang række forskellige racer og civilisationer, som fører krig imod hinanden på kryds og tværs af titaners kroppe, hvilket naturligvis er spillets omdrejningspunkt. Spillet udmærker sig dels ved det nyskabende kampsystem og ved at være ualmindelig stort og omfangsrigt, hvorfor der er timevis af underholdning i Xenoblade Chronicles.

Artiklen er baseret på kåringer fra GameSpot, Spike TV og Hooked gamers!

Kom tilbage til årets spil her

Årets bedste håndholdte spil

Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (Nitendo 3DS)

Årets bedste håndholdte spil er egentlig slet ikke et nyt spil, men en genudgivelse af femte spil i Zelda-serien fra 1995. I dette spil skal helten Link forhindre, at den onde Ganondorf får fingrene i en magisk trefork, som opfylder ejerens ønsker. Følgelig rejser Link både i tid og rum og kæmper sig vej igennem forskellige fangekældre for at vække nogle vismænd, som kan fordrive Ganondorf.

Spillet er et 3D action/adventure/rpg, og nærmest det eneste af sin slags til Nintendo 3DS. Grafikken er selvsagt blevet væsentligt forbedret, og der er kommet en del nye funktioner for at gøre spillet mere brugervenligt, eksempelvis muligheden for at bruge DS’ens touchpad til at vælge imellem- og bruge noget af Links udstyr.

Spillet bliver i særdeleshed rost for sin variation i gameplayet. Man bliver inviteret indenfor i en stor 3D-verden, hvor der både er bjerge at bestige og ørkener at kæmpe sig igennem. Det bedste ved spillet er dog de forskellige fangekældre – hver eneste af dem er unik, og der gemmer sig en skat et sted i dybet, men også faretruende monstre og nervepirrende boss-kampe. Et must for alle 3DS-ejere.


Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)

Den italienske blikkenslager Super Mario kunne tidligere på året fejre sin 30-års fødselsdag, og hvilken bedre måde at fejre det skabe hjørne på, end nok engang at drage ud for at redde Prinsesse Peach fra Bowsers klør. Super Mario 3D Land til 3DS er et klassisk platformsspil i, som blander en sublim cocktail af de bedste elementer fra Super Mario 3 og Super Mario 64. Spillet er en 2D-platform med 3D-elementer, altså vi ser Mario fra siden, men de enkelte elementer i banerne er animeret i 3d, hvilket giver spillet et fremragende grafisk udtryk, og er helt sikkert blandt de pæneste til Nintendo 3DS.

Der er i alt otte baner med underbaner på hver, hvor man, udover at klare sig igennem banen i et stykke, skal indsamle star medals (som nogen måske kan huske fra New Super Mario Bros). Nostalgikere vil desuden glæde sig over, at banerne for første gang i et Mario 3D-spil slutter med en flagstang, som vi kender det fra det klassiske Super Mario Bros. Super Mario 3D Land er blandt de absolut bedste originale udgivelser til 3DSen, som alle skylder sig selv at købe.


Jetpack Joyride (iPhone/iPad)

Jetpack Joyride er en simpel platform, men en særdeles velfungerende og actionfyldt en af slagsen. I spillet spiller man karakteren Barry, som bryder ind i et hemmeligt laboratorium, og stjæler en jetpack. Herefter gælder det om at komme så langt med den som muligt, imens man efter bedste evne forsøger at opsamle bedre våben og udstyr, samtidig med at man forsøger at undgå de mange patroner og laserstråler, som flyver om ørerne på Barry.

Spillet er simpelt, men utroligt vanedannende – ikke mindst på grund af de forskellige achievements i spillet. Således spiller man i håb om at gøre sig fortjent til en af disse, eller i håb om at slå kammeraternes placeringer på topscorerlisterne.

Berlingskes spilredaktion fremhæver desuden Contre Jour: Mokus/Chillingo og disse minispil til Apples apparater.

Artiklen er baseret på kåringer fra Spike TV og Hooked gamers! 

Kom tilbage til årets spil her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.