Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

vintesten: Varm vin til en kold tid

Men ikke for varm: Casa los Freiles fra Valencia laver monastrell uden, at der går portvin i den.

Vi er stadig i januar og dermed i en uge, hvor det er vinene i de billige kategorier, som scorer bedst. Af de tre femstjernede vine er kun én et nyt bekendtskab: Den monastrell-baserede røde F fra Casa Los Freiles i den spanske Valencia region overrasker mig positivt.

Normalt giver monastrelldruen - som vi kender som mourvedre i Frankrig - temmelig skræmmende resultater: Tung varme, ekstremt krydrede og sødmefulde vine, som minder utrolig meget om portvin.

F'eren fra Freiles er anderledes. Uden ligefrem at være en tøsevin er den behageligt fritaget for den overdrevent varm og alkoholisk frugt, hvilket tilskriver, at druerne er høstet i 700 meters højde. Vinen er økologisk, og det er til at smage, at der ikke frådset med svovlen i kælderen.

Man kan ikke sige det samme Bib'eren VR Cabernet fra Hardys i Australien, som er en af klodens største og mest industrielle vinproducenter. Men når man tager prisen på 30 kr. per flaske i betragtning, er det efter min mening svært at finde et mere drikbart produkt på det danske marked.

Og så er det den tredje fem-stjernersvin fra Larborde i Bourgogne. Jeg er absolut ikke vild med navnet, eftersom man kunne forledes til at tro, at vinen stammer fra vores prinsgemal, der som bekendt hedder Laborde de Monpezat til efternavn - hvor der i realiteten er tale om dæknavn for "Château Knud" alias den tidligere dansk vinimportør Knud Kellerup fra Østjysk Vinforsyning, som nu har slået sig ned i Châlonnais i det sydlige Bourgogne og normalt sælger sin vin under navnene Albert Sounit og Domaine Bernollin.

Kvaliteten fejler dog ikke noget, selv om der langtfra er tale om stor bourgogne, så er det nu en gang svært at finde pinot, som er til at holde ud at drikke til 110 kr. fra de kanter.      

0 - 55 kroner

Valpolicella Superiore
Årgang: 2011 Drue: Corvina, Rondinella, Molinara Vintype: Rød Land og distrikt: Italien, Veneto Forhandler: Lidl Pris: 55 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Lys og let med urter og peber i næsen. Ganske spinkel og mager for en valpolicella superiore.

Bin 101 Bushland reserve, Swartland Winery
Årgang: 2013 Drue: Shiraz, cabernet sauvignon Vintype: Rød Land og distrikt: Sydafrika, Swartland Forhandler: SuperBest Pris: 105 kr. for 3 l (BiB)
Karakter: *** 3
Kommentar: Klassisk sydafrikaner med brændt gummi og jammy frugt i næsen. På en gang sødmefuld og hul i munden. Men man får jo heller alverden for en pris, som svarer til 26 kr. per flaske.

VR Cabernet Sauvignon, Hardys
Årgang: 2013 Drue: Cabernet Sauvignon  Vintype: Rød Land og distrikt: Australien  Forhandler: Kvickly Pris: 120 kr. for 3 l (BiB).
Karakter: *****
Kommentar: Fin åben næse med blåbærfrugt og lakrids. God saftig mund, sødmefuld uden at være slemt jammy. God til prisen, som svarer til 30 kr. per flaske.

F  Monastrell-Garnacha, Casa Los Freiles
Årgang: 2010 Drue: Monastrell, garnacha Vintype: Rød Land og distrikt: Spanien, Valencia Forhandler: L'Esprit du vin Pris: 55 kr. v. 6 fl.
Karakter: *****
Kommentar: Herlig staldet og vild næse med god dybde og udvikling. Frugten er mørk, varm og lakridset uden at være jammy. Kraftfuld mund, som bider godt fra sig.

56 - 80 kroner

Riesling, Storm Crossing
Årgang: 2013 Drue: Riesling Vintype: Hvid Land og distrikt: New Zealand, Marlborough Forhandler: Irma Pris: 2 fl. for 149 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Citrus, petroleum og sødmefuld, bolsjeagtig frugt i næsen, men tons af syre i munden.

Rioja Vinedos de Lanziego, Telmo Rodriquez
Årgang: 2013 Drue: Ej oplyst Vintype: Rød Land og distrikt: Spanien, Rioja Forhandler: Philipson Pris: 60 kr. v. 12 fl.
Karakter:  ***
Kommentar: Meget ung, enkel og rå rioja med mørk, sveskeagtig frugt.

Rosso di Montalcino, Camigliano
Årgang: 2013 Drue: Sangiovese Vintype: Rød Land og distrikt: Italien, Toscana Forhandler: Føtex Pris: 2 fl. for 130 kr.
Karakter: **
Kommentar: Ung og lys, men desværre også ganske frugtfattig rosso. Små-anæmisk og stikkende mund. To og en halv stjerne.

Colheita 11, Calheiros Cruz
Årgang: 2011 Drue: Touriga Nacional Vintype: Rød Land og distrikt: Portugal, Douro Forhandler: Køge Vinhandel Pris: 56 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Meget mørk og chunky frugt med tyk lakrids og let peber. Varm, kraftfuld og småtung (14,5 pct.) Masser af høj oktan for pengene, hvis det er det, man søger. Tre og en halv stjerne.

81 - 150 kroner

Cremant de Bourgogne, Domaine Gracieux Chevalier
Årgang: NV Drue: Ej oplyst Vintype: hvid, mousserende  Land og distrikt: Frankrig, Bourgogne Forhandler: L'Esprit du vin Pris: 96 kr. v. 6 fl.
Karakter: ****
Kommentar: Pæn, ren og velafbalanceret cremant med sprød ung citrusfrugt. Fire og en halv stjerne.

Bourgogne Côte Chalonnaise, Laborde
Årgang: 2013 Drue: Pinot noir Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Bourgogne  Forhandler: SuperBest Pris: 3 fl. for 330 kr.
Karakter: *****
Kommentar: Ganske lys. Ung og en smule reduktiv/lukket i starten, men så dukker en pæn lille pinottone op sekunderet af rabarber og peber. Let, men pænt saftig. Udmærket lille bourgogne til prisen.

Nord Sud Viognier, Laurent Michel
Årgang: 2013 Drue: Viognier Vintype: Hvid Land og distrikt: Frankrig, Languedoc Forhandler: Vinens Verden Pris: 99 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Særdeles aromatisk og krydret vin med syren, honning og gule stenfrugter. Lav syre og relativ høj og tyngde - typisk for viognier.

21 Gables, Spier
Årgang: 2012 Drue: Pinotage Vintype: Rød Land og distrikt: Sydafrika, Coastal region Forhandler: Kvickly Pris: 6 fl. for 599 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Sort, krydret vin med masser af træ og tons af brændt gummi - ikke mindst i eftersmagen. Tyk og koncentreret, drøj og tannisk.

Over 151 kroner

'A Rina, Girolamo Russo
Årgang: 2011 Drue: Ej oplyst Vintype: Rød Land og distrikt: Italien, Sicilien Forhandler: KB Vin Pris: 152 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Relativ lys, rustik vin. Krydret, men også frisk i frugten - tager godt fat i gummerne.

Chinon Clos du Noyer, Domaine Grosbois
Årgang: 2011 Drue: Ej oplyst Vintype: Rød  Land og distrikt: Frankrig, Loire Forhandler: Niche vine Pris: 265 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Sjov, indledningsvis lettere reduktiv (i underskud af ilt), næse hvor den mørke bærfrugt suppleres med stald, grøntsager, grøn peberfrugt og violer. Køligheden optræder i den friske mund i form af en del syre og tannin.

Olmaia, Col D'Orcia
Årgang: 2010 Drue: Cabernet Vintype: Rød Land og distrikt: Italien, Toscana Forhandler: Rotunden Pris: 2 fl. for 600 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Sort kulør. Voldsomt fadpræget vin, som absolut kræver et stort glas. Herefter dukker en mere elegant floral bordeauxagtig næse op. En del garvesyre angriber gummerne. Let klassisk supertoscaner. Tre og en halv stjerne.

Villa de Corullón, Descendientes de J. Palacios
Årgang: 2007 Drue: Mencia Vintype: Rød Land og distrikt: Spanien, Bierzo Forhandler: H.J. Hansen/Vinspecialisten Pris: 285 kr. v. 2 fl.
Karakter: ****
Kommentar: Spændende veludviklet næse med mørke saftige bær og fløjl - et sted midt mellem nordrhône og bourgogne. I munden oplever man dog Spanien i form af sødme, tyngde og alkohol - hold flasken på køl ! Fire og en halv stjerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.