Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bourgogne-frækkert med stilke

Ugens vinderbourgogne er lige til at hælde i halsen – i hvert fald for nogle.

Ugens vindervin, Auxey-Duresses "Les Cras” fra Domaine de Chassorney, er en rød bourgogne lavet i en stil, som jeg sætter meget pris på. Kuløren er meget lys, fadet er diskret og alkoholen er lav, men vinen oser til gengæld af bær og er meget let at drikke.

Men da i jeg i begejstring tog den åbne flaske auxey-duresses med til et middagsselskab senere samme dag, viste det sig, at ikke alle omkring bordet var ligeså begejstrede som mig.

I dette tilfælde tror jeg ikke, at det handler om at Frederic Cossard, som står bag Chassorney, undlader at tilsætte vinen svovl (bortset fra i visse tilfælde en smule før aftapningen). For selv om man mærker den øgede saftighed, som den usvovlede vin ofte opnår, så er der ikke noget af det vilde præg, som også ofte følger med.

Her handler det formentlig om, at Cossard altid gærer sine rødvine med stilkene, hvilket giver et umiskendelig krydret præg i den færdige vin. Jeg er vild med den let grønlige, pebrede note af stilke, men den kræver måske lidt tilvænning, og støder åbenbart visse forbrugere væk. Og fred være med det, for så er der mere af Cossard (og hans ligesindede) til mig.

0 - 55 kroner

Chianti
Årgang: 2013 Drue: Sangiovese Vintype: Rød Land og distrikt: Italien, Toscana Forhandler: Lidl Pris: 43 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Frisk, ung og typisk italiener med kirsebær frugt og et strejf af chokolade. Relativt let mund, som tager godt fat om gummerne. Fin til prisen.

Il Passero Rosso
Årgang: NV Drue: Ej oplyst Vintype: Rød Land og distrikt: Italien Forhandler:  SuperBest Pris: 3 fl. for 140 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Lettere reserveret næse med bitre mørke kirsebær. Moderat saftighed, men også i besiddelse af et markant syrebid.

Devils Collection, Casillero del Diablo
Årgang: 2013 Drue: Ej oplyst Vintype: Hvid Land og distrikt: Chile Forhandler: SuperBrugsen Pris: 6 fl. for 299 kr. 
Karakter: ***
Kommentar: Eksotisk udtryk med grape og nogen sødme i eftersmag. Jeg gætter på, at blandingen indeholder sauvignon. Ikke uden (justeret ?) syre. Tre og en halv stjerne.

Costières de Nîmes, Chateau Guiot
Årgang: 2014 Drue: Grenache, syrah Vintype: Rosé Land og distrikt: Frankrig, Rhône  Forhandler: Wine Company Pris: 55 kr. v. 6 fl. 
Karakter: ***
Kommentar: Meget frugtig med lettere syntetisk udtryk a la børnefødselsdag i form af jordbærbolsjer og  -kager. Relativt kraftfuld og sødmefuld mund.

56 - 80 kroner

Cava brut rose, Perelada
Årgang: NV Drue: Grenache, pinot, trepat Vintype: Rose, mousserende Land og distrikt: Spanien, Cava Forhandler: Føtex Pris: 65 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Ganske dybtfarvet rosé med hindbærbrus og klassiske krydrede cavanoter i næsen. Lettere sødmefuld mund. Tre og en halv stjerne.

Cötee du Rhône, Chateau de Ruth
Årgang: 2012 Drue: Ej oplyst Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Rhône Forhandler: Sigurd Müller Pris: 76,50 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Meget typisk sydrhône med lækker, mørk, dyb og krydret næse inklusive lakrids. God saftig mund. Fire og en halv stjerne.

Chablis, Marguerite Carillon
Årgang: 2013 Drue: Chardonnay Vintype: Hvid Land og distrikt: Frankrig, Bourgogne Forhandler: Irma Pris: 2 fl. for 159 kr.
Karakter:  ****
Kommentar: Ret klassisk chablis med citron, melon, kalk, et strejf af fennikel. Udmærket syre, men også med en forsonende cremet tekstur.

Canto, Lapostolle
Årgang: 2010 Drue: Carmènere, merlot, cabernet, syrah Vintype: Rød Land og distrikt: Chile, Rapel Valley  Forhandler: Philipson Pris: 80 kr. v. 12 fl.
Karakter: ***
Kommentar: Meget mørk og intens solbærfrugt, som typisk for Chile udtrykker sig som ribena. Ganske voldsom mund, som rasper gummerne med tannin og slår hårdt med 15 pct. Tre og en halv stjerne.

81 - 150 kroner

Primitivo Vindoro, San Marzano 
Årgang: 2012 Drue: Primitivo Vintype: Rød Land og distrikt: Italien, Puglia  Forhandler: SuperBrugsen Pris: 85 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Sort vin med særdeles mørkt udtryk: Sorte oliven, velhængt, kapers og chokolade. Voldsomt tyktflydende, og sødmefuld, tannisk og saftig. Tre og en halv stjerne.

Vecchia Modena, Cleto Chiarlo
Årgang: 2014 Drue: Sorbara Vintype: Mousserende, rosé Land og distrikt: Italien, Lambrusco Forhandler: Erik Sørensen Pris: 100 kr. v. 6 fl.
Karakter: ***
Kommentar:  Enkel, frugtig næse med æbler og røde bær – ribs og jordbær. En del syre. Ung, simpel og forfriskende.

Dhroner riesling, A.J. Adam
Årgang: 2013 Drue: Riesling Vintype: Hvid Land og distrikt: Tyskland, Mosel  Forhandler: Wine Company Pris: 135 kr. v. 6 fl.
Karakter: ****
Kommentar: Ret klassisk rieslingudtryk med især stikkelsbær samt fersken og ingefær. Saftig mund med tons af syre som afbalanceres af let sødme. Fire og en halv stjerne.

Sancerre, Chateau de Sancerre
Årgang: 2013 Drue: Sauvignon blanc Vintype: Hvid Land og distrikt: Frankrig, Loire Forhandler: SuperBest Pris: 150 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Stilren og korrekt sancerre med citrus, melon og hyldeblomst. God intens mund med fin syre, men jo heller ikke nogen foræring.

Over 150 kroner

Tradition Grüner veltliner, Schloss Gobelsburg
Årgang: 2012 Drue: Grüner veltliner Vintype: Hvid Land og distrikt: Østrig, Kamptal  Forhandler: Bichel Pris: 225 kr.
Karakter:  ****
Kommentar: Fin næse med ananas, stikkelsbær, et drys peber og linser. Ganske rig og rund med en særdeles cremet og saftig mundfølelse og stor tyngde.

Lalande de Pomerol, Chateau Les Cruzelles
Årgang: 2012 Drue: Ej oplyst Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Bordeaux Forhandler: Domaine Brandis Pris: 249 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Meget mørk sag med meget mørk svesket frugt, chokolade og fadnoter, som dog delvist fordufter. Langsomt dukker de bordeaux’ske højrebredsnoter op. God mundfølelse, men skal serveres kølig pga. de 14 pct. alkohol. Vil nok vinde ved et par eller fem i kælderen. Fire og en halv stjerne.

Cuvée Alyce, Walter Hansel
Årgang: 2012 Drue: Pinot noir Vintype: Rød Land og distrikt: Californien, Russian River Valley  Forhandler: Fine wines Pris: 349 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Meget modnet pinot noir udtryk med mørk, næsten tørret frugt, choklade og lakrids. Meget sødmefuld og en anelse tung i munden.

Auxey-Duresses Les Crais, Domaine de Chassorney
Årgang: 2013 Drue: Pinot noir Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Bourgogne  Forhandler: Lieu-dit Pris: 400 kr.
Karakter: *****
Kommentar: Ganske lys i glasset. Særdeles skøn, åben næse, det formelig vælter op af glasset med røde bær i den rødgrødsagtige stil, man kender fra Côte de Beaune, samt peberagtige noter fra stilkene. Træet er meget behersket. Nærmest uforskammet saftig og silkeagtigt blød i munden. Drikker virkelig godt netop nu.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.