Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Musik på flaske

Ugens bedste køb er et lille mesterværk til prisen.

Bila-Haut, Chapoutier
Bila-Haut, Chapoutier

Ugens bedste køb kommer fra det franske hus Chapoutier. I gamle dage aftappede de støj på flaske - kanonslag med masser af vildskab og urkraft. I dag er man gået over til at lave ”musik”, hvor vinene er i langt bedre balance.

Ordene kommer faktisk fra Chapoutier selv, og det er ikke helt ved siden af. For hver gang jeg smager deres vine, kan jeg bedre og bedre lide dem. De er stadig rige og potente, men samtidig også mere elegante end tidligere. Herudover er man gået over til biodynamisk dyrkning, hvilket ifølge huset har været med til at give et mere unikt udtryk.

Chapotier er først og fremmest kendt fra Rhône-dalen, men man har også fingrene dybt begravet i eksempelvis Australien, Portugal og Roussillon, hvorfra ugens testvinder kommer. Vinmarkerne er stadig relativt billige i Roussillon, og vinpriserne er dermed ikke skruet voldsomt op. Det har formentligt været med til at holde Chapoutiers Bila-Haut nede i et fornuftigt niveau, hvor de fleste kan være med.

Førhen var Roussillon berygtet for deres kønsløse og udvandede frikadelleskubbere uden karakter, men den tid er efterhånden ved at være forbi. Bila-Haut smager langt hen ad vejen som en super-côtes du rhône, hvilket der er en god forklaring på. Druerne er nemlig primært syrah og grenache, som også anvendes i Rhône-dalen. Et lille mesterværk til prisen!

0-60 kr

Eco Merlot, Emiliana
★★★☆☆☆
2014
Rapel Valley, Chile
Kommentar: Grøn peber, urt og jordbær. Smagsmæssigt enkel og blød. Ikke den store karakter.
Forhandler: Irma Pris: 89 kr. for 2 fl.

Altes Garnatxa, Herencia Altés
★★★★☆☆
2013
Terra Alta, Spanien
Kommentar: En smule ribsagtig i næsen med strejf af stødt, sort peber. Ren og vellavet vin i den letbende genre. Afsluttes af et frisk syrebid.
Forhandler: Philipson Wine Pris: 59,95 kr.

Cepa 50, Pinoso
★★★☆☆☆
2014
Alicante, Spanien
Kommentar: Hindbær, kirsebærsten og let peberpræg i både duft og smag. Relativ letbenet vin med en kombination af en lille frugtsødme og tørhed i afslutningen. Lidt alkoholisk finish.
Forhandler: Erik Sørensen Pris: 59,95 kr. v. 6 fl.

Les Gres Cotieres, Domaine de Poulvarel
★★★★☆☆
2014
Costieres de Nimes, Frankrig
Kommentar: Karakterfuld og rustik med indslag af sadellæder, stald, solmodne kirsebær og mørke oliven. Blød og behagelig i munden, hvor man finder en snert af frugtsødme. Fire store stjener.
Forhandler: Jysk Vin Pris: 59,95 kr. v. 6 fl.

61-100 kr

Rhône by Roger Sabon
★★★★☆☆
2014
Côtes du Rhône, Frankrig
Kommentar: Masser af lyse, røde bær samt strejf af karamel. Frisk i stil – letbenet i smag. Ikke den store kompleksitet, men veldresseret vin.
Forhandler: Meny Pris: 3 flasker 240 kr.

Bila-Haut, Chapoutier
★★★★★☆
2014
Roussillon, Frankrig
Kommentar: Peber, lakrids og røde bær. Lækker saftighed og god balance mellem friskhed, frugtsødme og garvesyrestruktur. Flot vin fra en af Rhône-dalens store stjerner Chapoutier.
Forhandler: Sigurd Müller Vinhandel Pris: 75 kr. 

Il Grigio, San Felice
★★★★★☆
2011
Chianti Classico, Italien
Kommentar: Karakterfuld næse med masser af kirsebærsten og lædertoner. Slank og elegant vin, hvor man finder det klassiske sangiovese-syrebid i afslutningen.
Forhandler: Føtex Pris: 2 flasker 169 kr.

Max Reserva,  Errazuriz Estate
★★★☆☆☆
2013
Rapel Valley, Chile
Kommentar: Grøn peber, solbær og et ordentligt skud vanilje i både duft og smag. Vaniljen overskygger frugten noget pt. Man kan håbe, at det retter sig med noget tid på flaske.
Forhandler: H. J. Hansen Vin/Vinspecialisten Pris: 75 kr. v. 6. fl.

101 kr –

Barolo Trediberri
★★★★☆☆
2012
Piemonte, Italien
Kommentar: Typisk barolo-næse med strejf af lakrids, kirsebær og medicinskab. Let og elegant én af slagsen med den klassiske tørhed i smagen. Nydelig. Fire store.
Forhandler: Philipson Wine Pris: 149 kr. v. 12 fl.

1270, Cellar Hidalgo Albert
★★★★☆☆
2008
Priorat, Spanien
Kommentar: Balsamisk og lettere medicinsk med indslag af tørret frugt, henfalden blomme (positivt ment) og vanilje. Tør og ekstraktrig fætter med en lille frugtsødme og smæk på alkoholen.
Forhandler: Rotunden Foodmarket  Pris: 2 flasker 320 kr.

Zinfandel – Lake Sonoma Winery
★★★☆☆☆
2012
Sonoma Valley, USA
Kommentar: Relativt frisk og luftig zinfandel med en bagkant af modne jordbær og kokos. Afrundet og blød i munden med medium koncentration. Lidt tung på alkohol.
Forhandler: Napavalley.dk Pris: 159 kr.

Nebbiolo Perbacco Vietti
★★★★★☆
2012
Piemonte, Italien
Kommentar: Roser, kirsebærsten og tjære. Luftig og let nebbiolo med en dejlig opstrammende tørhed i afslutningen. Velsmagende vin, der lige netop hiver de fem stjerner hjem.
Forhandler: Niche Vine Pris: 175 kr.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.