Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

God rød fra Prins Henrik-land

Cahors er overset i den internationale vinverden, men laver karakterfulde rødvine med kant.

Herhjemme er Cahors utvivlsomt bedst kendt som ”Prins Henrik-land”, eftersom Prinsgemalens vinslot Cayx har til huse her i Sydvestfrankrig godt en times kørsel øst for Bordeaux. Denne gang er det ikke Château Cayx, som er i glasset, men du Cèdre, som absolut er en af de førende producenter i området. Stilen er moderne uden at være hverken industriel eller overgjort på den oversøiske måde.

Smagt blindt er du Cèdre åbenlyst europæisk - med den lidt kirsebæragtige frugt og det karakteristiske svirp at syre og tannin gættede jeg faktisk vinen til at være italiensk. Endnu engang må man konstatere, at vellavet cahors er en stor fornøjelse, og stille sig uforstående overfor det forhold, at dette dejlige distrikt endnu ikke har fået sit internationale gennembrud.

Den anden vin, som det er værd at skrive hjem om denne uge, er den tyske enkeltmarksriesling fra den unge biodynamiker, Pflüger i Pfalz. Der er tale om en moderne riesling, hvilket vil sige, at den er tør, hvilket er lidt lettere i Pfalz, som er lunere end Mosel og Rheingau, og vinene derfor får lidt mere krop, så de bedre kan stå alene uden restsukker.

Jeg gætter også på, at vinen har fået nogle timers maceration (udblødning af drueskallerne i mosten), et trick som de fleste nye trockenproducenter benytter. Men frem for alt er Herrenberg en herlig elegant vin i flot balance, som drikker fint allerede her og nu.

0 - 60 kroner

Chianti Classico, San Felice
Årgang: 2012 Drue: Sangiovese Vintype: Rød Land og distrikt: Italien, Toscana Forhandler: Føtex Pris: 50 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Meget klassisk chianti med let krydret kirsebærnæse. Tør mund, tager godt fat om gummerne.

Marius, Michel Chapoutier
Årgang: 2014 Drue: Grenache, Syrah Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Languedoc Forhandler: Sigurd Müller Pris: 60 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Meget mørk og varm, krydret og let jammy: Brombær, lakrids medicinskab og jod. Heftig tannin og syre.

Third Generation Shiraz, Nugan
Årgang: 2014 Drue: Shiraz Vintype: Rød Land og distrikt: Australien  Forhandler: Meny Pris: 3 fl. for 135 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Mørk og varm, lettere bolsjeagtig frugt og lakrids. Godt syrlig. Tre en halv stjerne.

Moscato, Beringer
Årgang: 2013 Drue: Muscat Vintype: Hvid, sød Land og distrikt: USA, Californien Forhandler: H.J. Hansen/ Vinspecialisten Pris: 40 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Parfumeret moscatonæse med duft af vindrueskal. Lav syre og en del sødme. Til lette kager og bær på terrassen, når det en gang bliver sommer.

61 - 80 kroner

Moment Ventoux, Gaïa de Juvenal
Årgang: 2014 Drue: Grenache, syrah Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Rhône Forhandler:  Irma Pris: 69,50 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Letvægtsrhône med pebret næse. Saftig og letdrikkelig.

Les Darons, Languedoc
Årgang: 2014 Drue: Grenache Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Languedoc Forhandler: Erik Sørensen Pris: 80 kr. v. 6 fl.
Karakter: ***
Kommentar: Ganske typisk languedoc: Varm, småjammy og krydret i frugten, men udmærket syre og nogen tannin.

Barbaresco, Terre del Barolo
Årgang: 2011 Drue: Nebbiolo Vintype: Rød Land og distrikt: Italien, Piemonte Forhandler: Philipson Pris: 80 kr. v. 12 fl.
Karakter: ***
Kommentar: Brunlig, granatrød farve. Tørret frugt og kamfer. Sylespids mund. Savner lidt frisk og lækker bærfrugt her.

Côtes du Rhône, La Bastide saint Dominique
Årgang: 2014 Drue: Ej oplyst Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Rhône Forhandler: Jysk vin Pris: 70 kr. v. 6 fl.
Karakter: ****
Kommentar: Meget mørk rhône'sk næse med brombær og krydderier. Der er en del saft og kraft i munden og masser af tannin.

81 - 150 kroner

Rasteau ”Cuvée Confiance”, Domaine  la Soumade
Årgang: 2012 Drue: Ej oplyst Vintype: Land og distrikt: Frankrig, Rhône Forhandler: Meny Pris: 150 kr.
Karakter: ***
Kommentar: Lettere ribenaagtig næse, med lakrids: Meget jordet eftersmag med masser af garvesyre og alkohol (15 pct.)

Wurzburger silvaner trocken, Juliusspital
Årgang: 2014 Drue: Silvaner Vintype: Hvid Land og distrikt: Tyskland, Franken Forhandler: HJ Hansen/ Vinspecialisten Pris: 150 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Gylden, særdeles ren og frugtig sag med noter af bl.a. kamille. God koncentration og fin frisk syre. Fire en halv stjerne.

Cahors, Château du Cèdre
Årgang: 2011 Drue: Malbec Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Cahors Forhandler: Sigurd Müller Pris: 140 kr.
Karakter: *****
Kommentar: Flot kompleks næse med god dybde: En del træ, kirsebær, ceder, tobak, hest og lidt jord. Fin koncentration og længde uden at være alkoholisk, resolut syrebid og en del tannin. 

Saint-Emilion, Tertre du Moulin
Årgang: 2012 Drue: Ej oplyst Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Bordeaux Forhandler: Føtex Pris: 99 kr.
Karakter: *****
Kommentar: Meget bordeaux’sk: Solbær og tydeligt træ, uden at det bliver for meget. Relativt let uden at være tynd og dejlig frisk. Fin drikbar nu, man genkender årgangens behagelige stil.  Kravler lige op på fem.

Over 150 kroner

Herrenberg Terrassenlage, Pflüger
Årgang: 2013 Drue: Riesling Vintype: Hvid Land og distrikt: Tyskland, Pfalz Forhandler: Rotunden Pris: 160 kr.
Karakter:  *****
Kommentar: Gylden kulør. Flot åben næse med god dybde: Fersken, hvide blomster, citrus og et let strejf af benzin. Mineralsk, dejlig tør og frisk, ganske drøj, uden at være tung. Fornuftig pris for den vare – fem af de store.

Chardonnay, Sequoia Grove
Årgang: 2013 Drue: Chardonnay Vintype: Hvid Land og distrikt: Californien, Napa Valley Forhandler: Napavalley.dk Pris: 195 kr.
Karakter: **
Kommentar: Frugten er konfiteret og vingummiagtig a la tuttifrutti. Træet er voldsomt røget, hvilket giver associationer i retning af bacon og lejrbål. Rig, rund og lettere hed i munden (14,1 pct.)

Vitovska, Cotar
Årgang: 2011 Drue: Vitovska Vintype: Orange Land og distrikt: Slovenien, Karst Forhandler: Niche Vine Pris: 225 kr.
Karakter: ****
Kommentar: Såkaldt orange vin (hvidvin gæret med skallerne ligesom en rødvin). God dybde på næsen med tørret frugt, vildgær og bergamotte i næsen. Blød, rig og fyldig med en anelse tannin, ganske tør finish. Fire en halv stjerne.

Saumur Champigny
”La Marginale”, Thierry Germain/ Roches Neuves
Årgang: 2012 Drue: Ej oplyst Vintype: Rød Land og distrikt: Frankrig, Loire Forhandler: Philipson Wine Pris: 300 kr. v. 6 fl.
Karakter: ***
Kommentar: Særdeles reserveret, kølig stil med blåbær og viol i næsen og behersket træ. Meget stram i munden: Syrlig, slank, nærmest mager.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.