Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
80 i dag

Skavanker skal løbes væk

Generalløjtnant Kjeld Hillingsø er i fuld gang med stort og småt, heriblandt en ny hvalp.

»Har du lige ringet?« lyder spørgsmålet i telefonen.

»Vi er blevet gamle, men har fået nye telefoner, der altid er vrøvl med,« forklarer Birgitte Hillingsø, gift med pensioneret generalløjtnant Kjeld Hillingsø, der fylder 80 år i dag, og hvis foretagsomhed trods telefonmystikken ikke synes at blive væsentligt mindre med årene.

Derfor kan man ikke nøjes med at omskrive et af de tidligere fødselsdagsportrætter, når generalen fylder rundt. For generalen har det godt og er særdeles foretagsom, selv om slidgigt plager indimellem. Alligevel er han lige nu ude at gå med hunden, for motion er ifølge hustruen, kendt som Pylle, den bedste kur mod gigt, og når det er slemt, løber generalen en tur. Han kæmper med næb og kløer, og mener, som mange andre unge og ældre soldater, at skavanker skal løbes væk.

Som ganske ung havde Hillingsø ikke lært at kæmpe så hårdnakket. Faktisk blev den senere chef for Hærens Operative Kommando og NATO-chef for Forsvarets Operative Styrker som kadet smidt ud fra Søværnets Officersskole, fordi han ikke passede undervisningen, men foretrak det københavnske natteliv, har han i et interview fortalt med den ligefremhed, der kendetegner ham og hans familie, som omfatter datteren Ellen, der er skuespiller, og Jens, der er læge, samt børnebørn.

Blev tør bag ørerne

Kjeld Hillingsø valgte i første omgang Søværnet, fordi det blev anset for »finere«, og ikke fordi han brændte for at stå til søs. Den 14. juli 1956 blev han smidt ud, men da forsvaret få måneder senere, i lyset af Ungarnskrisen, manglede officerer, blev Hillingsø hentet ind igen. Chefen for Søværnets Officersskole, der var afgået ved døden i mellemtiden, havde skrevet en liste med navnene på dem, han havde smidt ud, og gjort et notat for hver. Bag Kjeld Hillingsøs navn stod: »Bør opfordres til at genindtræde når tør bag ørerne.«

Det blev han så, men denne gang i Livgarden, som beholdt ham og satte ham på sporet til en karriere, der førte ham til forsvarets ledelse. Hans facon og klare meldinger om forsvar og trusler mod Danmark gjorde ham til en flittigt brugt stemme i medierne, og der høres og læses han stadig, med kritiske bemærkninger til landets forsvarspolitikere.
Men politikere er ikke de eneste, der har behov for generalens korrektioner. Kjeld Hillingsø virker som konsulent for forlaget Lindhardt & Ringhof, når bøger om militære emner udkommer. Kampvogne kører altså ikke på »larvefødder«, men bælter, og »rounds« på engelsk betyder ikke runder, men patroner.

Generalen skriver mange forord, og han har forresten også hjulpet skuespilleren Søren Sætter-Lassen ind i rollen som general de Meza i TV-serien »1864«. Og nu vi er ved de slesvigske krige, har han som formand for komiteen til genopretning af Fredericia Vold været med til at gennemføre projektet og har netop skrevet manus til en pjece om historien.
Sådan kan man blive ved. Hillingsø står på rulleteksten til den aktuelle film om besættelsen 9. april, og så har han brugt tid på at opdrage en ny hundehvalp og gå til fødselsdagsfest hos Dronningen, som Pylle i sin tid gik i skole med.
En gang om året rejser Hillingsø med Pylle til Italien for at fange fisk med håndline, mens Pylle steger i Solen. Opgaven som instruktør i Les Lanciers for deltagere i forsvarschefens sikkerhedspolitiske kursus har generalen dog opgivet. Han er, med egne ord, blevet for »slingrende«.

Fem børnebørn er flokken nu oppe på. En af dem har en hovedrolle i en TV-julekalender i år, og det er ikke engang et af Ellens børn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.