Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Klumme

Johnny Depp og vikingeskatten

»Min indre Piet van Deurs rørte på sig. Men kun lidt. Alt for lidt. For gid jeg selv kunne oparbejde en lignende begejstring over det unikke fund.« (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2012)
»Min indre Piet van Deurs rørte på sig. Men kun lidt. Alt for lidt. For gid jeg selv kunne oparbejde en lignende begejstring over det unikke fund.« (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2012)

»Det er en af de største dage i mit liv, og det vil det nok være for evigt.«

Amatørarkæologen jublede torsdag til TV SYD over, at hun og to kolleger på en mark ved Vejen har fundet Danmarks hidtil største guldskat fra Vikingetiden. Syv armringe. Seks af guld. En af sølv. Omkring et kilo i alt.

Min indre Piet van Deurs rørte på sig. Men kun lidt. Alt for lidt. For gid jeg selv kunne oparbejde en lignende begejstring over det unikke fund. Det var jo for en gangs skyld en god nyhed. En tidløs og enestående en af slagsen. En hvisken fra vores fælles fortid, man ikke har hørt mage.

Amatørarkæologer. Vikingeskat. Fortid. Det er ikke just noget, der batter som samtaleemne eller interessefelt for os med velplejede funktionærhænder og en digital platform i hver en lomme.

Så jeg skulle hurtigt videre. Tjekke mine mails. Dele unikke nu’er fra sommerhuset. Deltage i debatten på Facebook og holde tjek på fakta om Skat, Orlando og EM i fodbold. Som om nuets distraktioner og døgnfluer er vigtigere end et arkæologisk scoop, der måske vil kunne fortælle mig noget interessant om baggrunden for, hvad og hvem jeg er. Og måske hvorfor.

Jeg har før forsøgt at undvære diverse platforme i en uge for at mærke verden. Det gik godt, og jeg havde mange sunde interesser og fik opbyggelig viden, så længe det varede. Indtil jeg, som en narkoman, faldt i og frådende igen kastede mig over informationsmotorvejen, som var den en pose chips, der lokker og lokker, til man har ædt posen tom og er lige så utilfredsstillet som, da man startede.

Nyheden om guldarmringene er det modsatte. Det er vaskeægte viden, nyhed og potentiel erkendelse. Det må jeg lære. For jeg er selv skyld i, at jeg er for utålmodig overfor noget, der ved første øjekast virker kedeligt og ukendt og ikke skinner som diamanter og lyder som en million.

 

Jeg arkiverede med andre ord nyheden om vikingeskatten under museale og uvæsentlige nyheder i mit liv uagtet, at den er vigtigere og mere interessant end det meste andet, der farer forbi.

Jeg er ikke stolt af det, men da en bekendt himmelfalden, som havde han mødt selveste Skaberen, for nylig fortalte, at han var stødt på sit største idol, den amerikanske skuespiller Johnny Depp, på en sen natbar i Århus og havde tilbragt en time med ham, blev jeg mere begejstret og spurgte mere ind til begivenheden, end jeg gjorde, da jeg hørte om Danmarks største guldskat fra Vikingetiden.

Det var jo bare var en kendt skuespiller og oven i købet ikke en, jeg havde mødt selv. En skuespiller, der, ligesom de film han har været med i, er glemt og borte lige om lidt og ikke om tusind år vil kunne sige noget interessant om, hvem vi er i dag som mennesker og samfund.

Og så er det lige meget, om min ven ved mødet med Johnny Depp sagde det samme som amatørarkæologen:

»Det er en af de største dage i mit liv, og det vil det nok være for evigt.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.