Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

PET: Angreb som i Paris og Bruxelles kan også ske i Danmark

Islamisk Stat udgør den væsentligste terrortrussel mod Dan- mark,afslører efterretningstjenestens seneste vurdering. Bekymringen retter sig både mod udefrakommende terrorister og islamistiske miljøer herhjemme.

Belgierne vågnede op til en ny virkelighed dagen efter terrorangrebet 22. marts. Alle passagerer, det skulle med tog eller metro, blev tjekket grundigt af det belgiske militær. Danmark risikerer at blive ramt af et attentat af samme type, vurderer PET. Arkivfoto: Asger Ladefoged
Belgierne vågnede op til en ny virkelighed dagen efter terrorangrebet 22. marts. Alle passagerer, det skulle med tog eller metro, blev tjekket grundigt af det belgiske militær. Danmark risikerer at blive ramt af et attentat af samme type, vurderer PET. Arkivfoto: Asger Ladefoged

Terrortruslen mod Danmark er »fortsat alvorlig«, og truslen kommer især fra Islamisk Stat (IS). Bevægelsen er i stand til at udføre komplekse angreb på dansk jord uden forvarsel, fremgår det af den årlige vurdering af terrortruslen, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) sendte ud i går.

Lignende angreb som de seneste attentater i Paris og Bruxelles kan også finde sted i Danmark, lyder PETs vurdering.

»I dag ser vi, at IS er i stand til at planlægge og udføre relativt komplekse terrorangreb i Vesten. Det betyder, at der også i Danmark kan gennemføres angreb med flere angribere og mod flere mål,« siger Finn Borch Andersen, chef for PET, i en pressemeddelelse som blev udsendt i forbindelse med analysen fra Center for Terroranalyse (CTA).

CTA vurderer, at »der er personer, som har intention om og kapacitet til at begå terrorangreb i Danmark«, og at »angreb kan finde sted, uden at der på forhånd foreligger efterretningsmæssige indikationer herpå«.

Ikke desto mindre anses risikoen for at blive offer for et terrorangreb i Danmark dog fortsat for at være »begrænset«.

IS-krigere er en trussel

Ifølge efterretningstjenesten er det især en opfattelse af, at islam er under angreb fra Vesten, Danmarks »aktive udenrigspolitik« og tegningesagen, som placerer Danmark i de militante islamisters søgelys.

Tidligere har PET især anset personer, som rejser til krigszonerne i Syrien og Irak for at slutte sig til islamistiske militante grupper for at udgøre en terrortrussel mod Danmark.

I øjeblikket rejser færre ud, og i alt menes mindst 135 personer at være udrejst siden sommeren 2012. Ifølge PET er godt ti procent af dem kvinder, og godt halvdelen er siden vendt hjem, flere af dem »skuffede og desillusionerede og ikke umiddelbart motiveret til at begå terror«.

En fjerdel af de udrejste menes at være blevet dræbt, og en fjerdedel opholder sig fortsat i områderne. Især den sidste gruppe fremhæver PET som en skærpet trussel mod Danmark.

»Sådanne personer kan påvirke andre til at begå terror, eller de kan bidrage til planlægning af angreb mod mål i Danmark,« står der i CTA-analysen.

Ifølge efterretningstjenesten forsøger IS desuden med målrettet propaganda at påvirke personer i islamistiske miljøer i Danmark, særligt »socialt marginaliserede og andre sårbare unge«. Af samme grund »udspringer en terrortrussel fra personer, der færdes i miljøerne«, fremgår det.

Påvirket af propaganda

Bekymringen er, at personer fra islamistiske miljøer i Danmark bliver påvirket af IS-propaganda eller får vejledning fra militante islamister i udlandet.

»Personer uden erfaring fra konflikt­zonen (...) begår typisk simple angreb med lettilgængelige midler med en kort planlægningsfase. Angrebene gennemføres ofte alene eller i en mindre gruppe. Angrebene kan gennemføres med øget effekt, såfremt personerne har opnået kapacitet fra f.eks. et kriminelt miljø. Angrebene mod Krudttønden og synagogen i København den 14. og 15. februar 2015 er eksempler på denne type angreb,« skriver CTA.

Derudover stammer en del af terrortruslen ifølge efterretningstjenesten også fra risikoen for tilrejsende terrorister, som anvender falske identiteter og i visse tilfælde kan være direkte udsendt af militante islamistiske grupper:

»Personer, som kommer til Danmark fra konfliktzonen, kan være motiveret til at gennemføre et angreb på egen hånd. De kan også indgå i et mere komplekst angreb, der gennemføres af flere gerningsmænd. Et sådant angreb kan desuden involvere personer, der udsendes af militant islamistiske grupper med henblik på at begå terror. CTA vurderer, at angrebene i Paris den 13. november 2015 og i Bruxelles den 22. marts 2016 er eksempler på denne type angreb, og at sådanne angreb også ville kunne finde sted i Danmark,« vurderer Center for Terror­analyse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.