Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Brugerbetaling rykker ind i vuggestuer

Alle københavnere betaler det samme for en vuggestue- eller børnehaveplads til deres børn, men de får ikke det samme. Nogle steder skal forældre have bleer, frugt og solcreme med.

Hvis jeres datter skal have frugt, skal I tage fem stykker med hver mandag. Det var beskeden til Mia Eva Hellum og hendes kæreste, da Kamma sidste år startede i vuggestue.
Hvis jeres datter skal have frugt, skal I tage fem stykker med hver mandag. Det var beskeden til Mia Eva Hellum og hendes kæreste, da Kamma sidste år startede i vuggestue.

Enten tager I dem selv med, eller også koster det ekstra for bleerne til jeres datter. Og skal hun have frugt, skal I tage fem stykker med hver mandag. Det var beskeden til Mia Eva Hellum og hendes kæreste Anders Røddik, da deres datter Kamma i maj sidste år begyndte i Carlsberg Bryggeriernes Vuggestue på Vesterbro. Det undrede forældrene, for i forvejen betalte de godt 3.000 kr. om måneden for pladsen.

»Jeg kunne se via veninder, at det skulle man ikke andre steder, og at standarden i vores institution ikke var lige så god som andre steder. Hvor andre fik brød til morgenmad og varm mad til frokost, fik børnene her havregrød og rugbrød til frokost,« siger Mia Eva Hellum.

Institutionen virkede ifølge hende alt for presset, og efter en række uoverensstemmelser med personalet besluttede de at flytte Kamma til Vuggestuen Abel.

»Der skal man ikke have bleer eller noget som helst andet med, alt er inkluderet i prisen,« siger Mia Eva Hellum.

En række af de københavnske forældre til småbørn i daginstitutioner, som er blevet spurgt af Gallup, har på samme måde oplevet ekstra brugerbetaling. 30 procent skal medbringe bleer, 13 procent frugt og 22 procent solcreme. Og ifølge Københavns Forældreorganisation (KFO) bliver det stadig mere udbredt.

Udviklingen åbner et nyt kapitel i en debat, der tidligere har kredset om bl.a. robotstøvsugere til rige ældre og gebyrer på lægebesøg: Hvor går grænsen for, hvad borgerne kan forvente at få igen for skattekronerne - og i de københavnske forældres tilfælde for skattekronerne og de henholdsvis 2.363 kr. og 3.354 kr., det koster at have en børnehave- eller vuggestueplads, inklusive frokost.

Spørger man KFO og de københavnske pædagogers forbund LFS er der ingen tvivl:

De mener, at ekstra brugerbetaling er en unode, som forældrene via en forældrevalgt bestyrelse kun nødtvungent accepterer i et valg mellem pest eller kolera. For hvis ikke man selv medbringer bleer, frugt, solcreme eller på anden vis støtter op om driften, så kan institutionen blive nødt til at skære i timetallet for pædagogerne.

Sådan er det f.eks. i vuggestuen Skattekisten på Amager, hvor forældrene selv medbringer frugt og bleer:

»Det bunder i besparelser, og på denne her måde har vi selv valgt, at det er på bleerne, vi sparer. Man kan jo spørge, hvad alternativet er. At der skal spares på pædagogernes lønninger, så der er færre pædagogtimer? Eller at institutionspriserne skulle sættes op? Så synes jeg, at det er rarere at tage en pakke bleer og to stykker frugt om ugen med,« siger Britt Brock Grønne, der sidder i forældrebestyrelsen i vuggestuen.

Hun understreger, at hun ikke taler på hele forældrebestyrelsens, men egne vegne.

Hvis forældrene accepterer den slags ordninger, kan det skævvride København, advarer pædagogerne i LFS:

»Vi vil ikke have A- og B-institutioner på den måde. Der er et politisk bestemt niveau for institutionerne, som handler om lighed. Det kan jo ikke være rigtigt, at du i den ene ende af byen kan øge kvaliteten ved at indføre en masse brugerbetaling, men ikke kan det i den anden ende af byen, hvor dem med lav indkomst bor,« siger LFS-formand Britt Petersen.

Børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S) siger, at det er i direkte strid med kommunens retningslinjer, hvis forældrene skal medbringe frugt. For alle morgen- og mellemmåltider skal være indbefattet i den månedlige betaling for pladsen. Men ting som bleer og solcreme kan være i orden:

»Jeg går ikke ind for brugerbetaling ad bagvejen, og jeg ønsker et højt serviceniveau i alle vores daginstitutioner. Vores ledere og forældrebestyrelser skal dog have et vist råderum til at prioritere lokalt, og det er dermed op til forældrebestyrelsen at tage stilling til, om institutionen skal bruge penge på bleer eller lade forældrene medbringe det selv,« siger Anne Vang.

Carlsberg Bryggeriernes vuggestue er i dag omdannet til den integrerede institution Børnehuset Vesterbro. Forældre til vuggestue- og børnehavebørn skal stadig selv have bleer med eller betale 80 kr. ekstra for dem om måneden via en forældrebesluttet ordning. Men frugten skal de ikke længere medbringe, oplyser institutionens leder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.