Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Carl Holst går mod sit parti: Kræver kulegravning af milliardskandalerne i Skat

Den tidligere forsvarsminister vil stik mod sit partis holdning have undersøgt, hvad der er gået galt i Skat, hvor milliarder af danskernes skattekroner er forsvundet under ni forskellige skatteministre.

Tidligere Venstre-minister Carl Holst mener, at hans parti er forpligtiget til at lade sig se kritisk efter i sømmene og få undersøgt skandalerne i Skat. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Tidligere Venstre-minister Carl Holst mener, at hans parti er forpligtiget til at lade sig se kritisk efter i sømmene og få undersøgt skandalerne i Skat. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Den tidligere Venstre-minister Carl Holst blander sig nu i debatten om skandalerne i Skat.

Stik imod Venstres linje vil han have en tilbundsgående undersøgelse af de mange sager i Skat, der har kostet danskerne milliarder af kroner – og som flere tidligere Venstre-ministre kan have ansvaret for.

»Jeg vil have afklaret, hvad det var, der gik galt i forhold til de intentioner, der var, og det resultat, der er kommet ud af det. Det er hamrende alvorligt, for borgerne kan hurtigt miste respekten for en så afgørende kernepille i samfundet som Skat,« siger Carl Holst.

Hans opråb til sit parti skal ses i lyset af Venstres historie, siger han.

Det kritiske blik

I mange år var Venstre kun sjældent regeringsbærende parti, men siden Schlüter-regeringen i 80erne har Venstre på nær under Poul Nyrup i 90erne og i de knap fire år under Helle Thorning-Schmidt fra 2011 til 2015 haft regeringsansvar.

Og det gør, at partiet har en endnu større forpligtigelse til at lade sig se kritisk efter i sømmene og få undersøgt sager som dem i Skat, siger Carl Holst. Ellers ender Venstre som et magtparti, der sætter systemet før mennesket.

»Der er sket en helt naturlig udvikling ved at være regeringsbærende parti så mange år, at man lige pludselig godt kan få en opfattelse af, at et hvilket som helst kritisk blik vil være et kritisk blik på én selv. Og det må vi ikke blive håndsky af. Jeg vil ikke sige, at der er sket et skred, men der har aldrig været så stort et behov for, at vi er villige til at se kritisk på eventuelle processer, der kunne være bedre,« siger han.

Skat har siden 2005 gennemgået store forandringer, hvor 5.000 medarbejdere er blevet skåret væk. Imens har den ene skandale efter den anden plaget Skat. Udenlandske kriminelle har svindlet sig til 12,3 mia. kr., inddrivelsen af gæld er gået i stå og er eksploderet fra 50 til 100 mia. kr., især fordi IT-systemet EFI aldrig kom op at køre og nu er kasseret. Derudover har der været fejl i 75 procent af alle ejendomsvurderinger, og danskernes tillid til Skat er raslet ned.

I august sidste år lancerede nuværende skatteminister, Karsten Lauritzen (V), så en redningsplan for Skat til syv milliarder kroner. Her sagde han samtidig, at han var enig med de øvrige tidligere skatteministre fra 2005 til i dag om, at der var begået fejl, men at der nu skulle ses fremad og ikke foretages en samlet undersøgelse.

I forrige uge kom kravet om en større kulegravning så op igen, hvor flere partier og forskere krævede et politisk ansvar for skandalerne placeret. Men det afviser regeringen og Socialdemokratiet, der i stedet skyder på hinanden. Carl Holst understreger, at en undersøgelse – hvor alle skal kunne afhøres under vidneansvar – ikke skal bruges til blot at udskamme nogen.

»Jeg ved godt, at nogle vil have et navn med et CPR-nummer. Min tilgang er, at vi skal se på f.eks. mekanismerne bag vores beslutningsgrundlag og på samspillet mellem fagministerier og Finansministeriet. Så vi kan lære af det og få fortalt befolkningen, at vi tager det her alvorligt som folkevalgte politikere,« siger han.

Han erkender dog, at en undersøgelse uundgåeligt også vil placere et ansvar hos en eller flere ministre – og derfor også kan pege på hans partifæller og tidligere skatteministre i perioden, som foruden Kristian Jensen og Karsten Lauritzen er Troels Lund Poulsen og Peter Christensen.

»Ja, men helt ærligt, der er nogen, der vil få at vide, at der er sket en fejl hér og en fejl dér, og sådan er det. Men jeg tror ikke, det bliver entydigt, at man peger på den ene frem for den anden, for listen er lang, og begivenhederne er mangfoldige.«

Venstre er jo imod sådan en undersøgelse. Hvorfor går du imod dit partis linje på det her område?

»Fordi du spørger mig om mine tanker for dansk politik.«

Men Venstre har meldt ud, at de ikke ønsker en undersøgelse, Karsten Lauritzen har sagt, at han kun vil se fremad, så du må have gjort dig nogle overvejelser om, hvordan sådan en udmelding vil blive opfattet?

»Det har Karsten Lauritzen ret i, og han gør det fremragende, men det her er jo ikke kun et spørgsmål i forhold til Skat. Det er i forhold til politiske beslutningsprocesser, og det har vi alt mulig grund til at komme til bunds i for at se, om vi kan lære noget.«

Vejen mod ordentlige forlig

Du har lige fortalt i et interview, at du følte dig politisk alene, da du selv var i problemer som forsvarsminister og ikke fik opbakning fra Venstre-folk. Er det her en tak for sidst fra dig?

»Det er 100 procent sikkert ikke et udtryk for noget som helst a la tak for sidst. En af mine rigtigt gode venner, Peter Christensen, er et af menneskerne på listen.«

Risikerer man ikke bare, at en sådan undersøgelse bliver en dyr og langsommelig syltekrukke, og at I politikere så kan sige, at I afventer en undersøgelse?

»Det skal ikke tage lang tid og være dyrt, men vi har behov for at få en afdækning. Og nej, det er ikke et udtryk for, at vi skal have pressen til at stoppe. Heldigvis er vi ikke herre over, hvad pressen skriver, men jeg kan næsten ikke tro, at der er nogen, der ikke har en interesse i, at vi får afdækket det her til bunds,« siger Carl Holst.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kan godt forstå, at man kan være fristet til at kræve en større undersøgelse, men påpeger samtidig, at der allerede er udarbejdet rapporter fra advokater og Rigsrevisionen.

»Der er begået nogle fejl undervejs, og vi kan godt sidde her og pege fingre ad hinanden, mens hele gøjemøget sejler. Men jeg synes, at vi politikere i fællesskab skal påtage os et ansvar for at komme videre. For det er dét, der er vigtigt,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.