Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

To lette adventskranse: En klassisk og en funky

Advent nærmer sig. Se her hvordan du let kan lave den temmelig traditionelle krans - og den helt utraditionelle lavet af cykelslanger.

Den utraditionelle af gamle cykelslanger (tv) og den klassiske krans til julemåneden.
Den utraditionelle af gamle cykelslanger (tv) og den klassiske krans til julemåneden.

1. Den traditionelle krans

Dekoratør Jane Creutzberg elsker at fortælle historier med de ting, hun laver. Hun har kreeret en ganske traditionel adventskrans af materialer fra haven – eller måske fra en hyggelig tur i skoven.

- Denne krans er lavet af forskellige grene og gran, som vi normalt går forbi, men kan nu bruges rigtig godt i denne årstid. Man kan selv vælge sine grene og gran på en tur i skoven eller haven og på den måde få sin personlige historie på bordet. Jeg har dekoreret kransen med naturmaterialer blandet med lidt af vores egen julepynt, forklarer hun.

Det skal du bruge:

Grene og gran efter eget ønske.
Lidt julepynt.
Fire lyseholdere.
Ståltråd.

Sådan gør du:

Tag en tur i skoven eller se ud på din have, om der ikke skulle være nogle forskellige grene og noget gran, der kan bruges. Find også forskellige grankogler og vintertørre blomster. Jo mere forskellige grenene og gransorterne er, jo mere liv får kransen.

Grene skal kunne bøjes en anelse uden at knække, så du kan arbejde med dem. Klip grenene af i længder af 40-50 cm. Tag endelig rigeligt, for du kan selv bestemme, hvor stor eller tyk kransen skal være.

Sortér de forskellige grene og gransorter.

Start med fire ens grene af mellem tykkelse. Hæft dem sammen med ståltråd og lad dem overlappe med 4-5 cm, så de næsten danner en cirkel. Den er ikke rund med det samme, men det kommer.

Jo flere grene man hæfter med på ståltråd, jo mere begynder den at forme sig. Læg altid den samme sort på hele vejen rundt, så bliver kransen jævn.

Når du synes, at kransen er færdig, så vælg fire punkter ud på kransen, hvor du ønsker, at lysene skal være. Men vent med at sætte lysene på til sidst, da der kommer en del fyld på, og lyseholderne skal have faste grene at hæfte sig på.

Følg også boligstoffet på Facebook

Dekorér med de forskellige gransorter på de fire punkter, og flet gransorterne ind i kransens grene. De fire punkter må godt være lidt forskellige i udtryk, så bliver kransen langt mere spændende at se på i julemåneden.

Du frisker kransen op med nye grene i løbet af hele december. Tag koglerne og de tørrede blomster, hæft dem med ståltråden, så man kan hæfte dem på grannet. Dekorér kransens fire lyspunkter(!) med lidt af det julepynt, du har valgt.

Sæt de fire lyseholdere på med ståltråd om en fast gren, så de ikke står skævt.

Voila. Så har du en færdig og ret traditionelt udseende adventskrans klar til på søndag.

2. Krans af gamle cykelslanger

Her har Jane Creutzberg tilladt sig at skeje lidt ud og lege med juletraditionerne ved at skabe en adventskrans ud af noget så utraditionelt som cykelslanger.

- Jeg synes, at denne krans er rigtigt interessant, fordi den er lavet af noget, som vi normalt bare smider ud, når slangerne ikke kan holde på luften mere. Men også fordi der er leget med materialet, så det ikke længere ligner det, det var, men har fået en helt ny funktion.

Det skal du bruge:

7-8 cykelslanger. Kontakt den nærmeste cykelhandler. Han vil sikkert være mere end glad for at slippe af med sine brugte cykelslanger.
En hultang.
Ståltråd.
Fire lyseholdere.

Sådan gør du:

Klip først slangerne over på tværs og derefter på langs, så du kan brede cykelslangen ud. Klip derefter en passende bladform på 6-7 cm i længden og 3-4 cm i bredden. Brug det første blad som skabelon og tegn den op på resten af cykelslangen. Sørg for at bruge så meget af cykelslangen som muligt.

Saml alle cykelbladene i en bunke. Fold cykel-bladet på midten og klip med hultangen et hul i den ene ende af bladet, cirka 1 cm fra kanten, så der kommer to huller i bladets ene ende. Gør dette i alle bladene.

Tag et stykke ståltråd på cirka 40-50 cm, så du har noget at holde og arbejde med. Træk ståltråden igennem bladenes to huller og pres dem sammen, så de sidder tæt. Når kransen har fået den passende størrelse, lukker du ved at sno ståltråden sammen.

Sæt et par lyseholder på. Her er valgt de gamle lysholdere til juletræet, som har en praktisk klemmefunktion.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.