Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Syge elmetræer vinder designpris

Møbelsnedker Morten Høeg-Larsen vandt designmessen UPs designpris for sine miljøbevidste, bæredygtige skærebrætter – med stamtavler.

I tråd med nordisk designtradition forvandler møbelsnedkeren Morten Høeg-Larsen syge elmetræer til trendy skærebrætter.

Alt sammen med tanke på miljø og bæredygtighed. Det er ikke en leg at lave skærebrætterne, som skabes på landværkstedet i svenske Ystad og firmaet Sløjd.  Her forarbejder Morten Høeg-Larsen de fem meter lange og to tommer tykke planker til skærebrætter i fire forskellige størrelser.

Et arbejde, der er både fysisk og økonomisk krævende. Hans hårde slid med elmetræ-skærebrætterne er dog ikke gået ubemærket hen. Til messen Formland UP/ i MCH Messecenter Herning besluttede det selvstændige forbrugerpanel nemlig, at netop Morten Høeg-Larsens produkt var værdigt til UP Design Award. En sejr, han vandt over 53 andre indsendte produkter, der både blev testet, følt og vendt af forbrugerpanelet.

Bæredygtigheden i elmetræ-skærebrætterne er ikke det eneste, der gør dem unikke. Morten Høeg-Larsen har selv fundet og udvalgt træet, som bruges til produkterne.

- Jeg er meget ydmyg overfor træ som materiale, da det kan have tyve årringe sammenlignet med de måske to år, jeg har brugt på træ. Derfor taler jeg gennem mit arbejde, gennem mine hænder, og prøver at fortolke det, som træet giver mig. Det er træet, der taler, siger Morten Høeg-Larsen Det er måske også derfor, at skærebrætterne til slut bliver indgraveret i bagkanten med en 'stamtavle', som fortæller om både træets art og oprindelse.

UP Design Award er en pris, der, udover æren, giver vinderen et markedsføringsbidrag og en stand på næste UP-messe i august. Og den økonomiske håndsrækning var tiltrængt, fortæller Morten Høeg-Larsen.

- Det er en kamp at få det til at hænge sammen økonomisk, når man laver det herhjemme. Både rent personligt, men også for at kunne give det til forbrugeren til en fair pris. UP Design Award betyder, at jeg kan forsætte med at gøre det, jeg holder allermest af.

Den økonomiske byrde ved at producere selv gjorde også, at Morten Høeg-Larsen udstillede med workshop til UP-messen.

- Jeg står fysisk og arbejder på messen, så jeg undgår, at tiden bliver spildt, og forbrugeren i sidste ende kommer til at betale for det, siger Morten Høeg-Larsen. Skærebrætterne varierer i pris fra 800 kr. til 1950 kr.

Nummer to i designkonkurrencen blev lysestagen Nendo Clip Candleholder fra Walnut Street. Tredjepladsen gik til tekstilproduktet Play-Fold-Bird fra WhatWeDo.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.