Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stearinlyset er decembers største forurener

Søndag tændte vi det første lys i adventskransen, og mange af os nøjes ikke med et enkelt stearinlys eller to. Men de levende lys forurener både miljøet og vores lunger.

Stearinlys soder, det kan ses på væggene i huset. Men hvad værre er, det kan også ses på vores lunger, fordi vi indånder partikler fra de brændende lys.
Stearinlys soder, det kan ses på væggene i huset. Men hvad værre er, det kan også ses på vores lunger, fordi vi indånder partikler fra de brændende lys.

Skal det nu også være farligt?

Sådan tænker de fleste, når de hører eksperter advare mod overdrevent brug af levende lys.

For tændte stearinlys er indbegrebet af dansk vinterhygge. De luner og lyser op i en kold og mørk tid. Men hvad der er godt for hyggen, er ikke nødvendigvis godt for sundheden.

Stearinlys soder, det kan ses på væggene i huset. Men hvad værre er, det kan også ses på vores lunger, fordi vi indånder partikler fra de brændende lys.

Overlæge Niels Ebbehøj fra Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital vil dog ikke ødelægge den gode stemning ved at være en total lyseslukker. Et par tændte lys udgør næppe nogen akut fare for vores helbred.

- Men undersøgelser dokumenterer, at stearinlys er en af de største kilder til indendørs partikelforurening, derfor skal man da tage det alvorligt. Problemet er størst omkring jul, hvor vi jo helst vil have 10, 20 eller endnu flere lys tændt samtidig. Og de bliver tilmed tændt i den koldeste tid på året, hvor der heller ikke altid bliver luftet tilstrækkeligt ud i hjemmene, siger Niels Ebbehøj.

Og netop udluftning er ellers alfa og omega, hvis der skal være levende lys.

- Udluftning er altid vigtig i en bolig, men ekstra vigtig, når man har brugt stearinlys. Og udluftningen skal ske ved gennemtræk, hvor man åbner vinduer og døre i hver ende af boligen, så al luften bliver udskiftet, siger fagredaktør hos Bolius, Tine Sode.

Udluftningen er især vigtig på grund af partiklerne i luften. Desuden forbruger afbrændingen lidt af ilten i luften, så især i nye og meget tætte boliger er det vigtigt at lufte ekstra meget ud, råder Tine Sode.

Især folk med luftvejslidelser som KOL og astma får problemer med mange tændte lys. I Astma- og Allergiforbundet opfordrer de ligefrem skoler til at erstatte det klassiske kalenderlys med for eksempel elektriske alternativer, hvis der er børn i klassen med astma.

- Vi har ingen intentioner om at kunne undgå de levende lys, men kan vi gøre folk bevidste om at begrænse forbruget, er vi nået langt. Det betyder noget, at man ikke længere betragtes som helt hysterisk, hvis man fortæller, at man ikke kan tåle, når der er tændte stearinlys, siger rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth.

Følg også boligstoffet på Facebook

Målinger viser, at antallet af partikler stiger voldsomt, blot der tændes nogle få levende lys i et rum.

Men ifølge professor Steffen Loft fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet er det endnu ikke undersøgt tilstrækkeligt, hvor skadeligt disse partikler fra stearinlys er i forhold til for eksempel passiv rygning, hvor vi ved, at røgen indeholder stoffer, der kan være kræftfremkaldende.

- Stearinlys forbindes med hygge, og sådan noget kan vel ikke være farligt, tænker vi. Den samme holdning har vi haft til brændeovne, som jo nu har vist sig ikke at være helt ufarlige. Generelt kan man sige, at enhver form for indendørs forbrændingsproces ikke er sund, siger Steffen Loft.

Danskernes forbrug af stearinlys stiger til det tredobbelte i december måned, hvor hver hustand i gennemsnit bruger 64 kroner på indkøb af levende lys.

Hos Informationscenter Miljø og Sundhed anbefaler de, at man går efter stearinlys med miljømærket Svanen.

- Vil man være forsigtig, anbefaler vi at købe miljømærkede lys. Her får man garanti for, at en række miljø- og sundhedsmæssige krav er overholdt, siger miljøingeniør Jacob Sørensen fra Informationscenter Miljø og Sundhed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.