Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skab en sommerillusion i haven

Det er midt om vinteren, og vi er på årets mørkeste tid. Så meget desto mere hungrer de fleste efter noget frodigt og blomstrende i haven. Der er heldigvis masser af gode muligheder, især hvis vinteren ikke er alt for hård.

Selv på en regnfuld og grå vinterdag, lyser blomster, knopper og bladfarverne på hebe, kål og skimmia op i mørket.
Selv på en regnfuld og grå vinterdag, lyser blomster, knopper og bladfarverne på hebe, kål og skimmia op i mørket.

Julemåneden er ved at være slut, og et nyt år skal til at begynde. Men der er lang tid til, at haven springer ud med al sin frodighed og farver. For at gøre de næste par måneder lidt mere overskuelige, forsøger jeg altid at finde noget, der kan minde lidt om sommer.

Det skal gerne være noget, der kan give nogle andre farver end grønt, for det er der masser af i alle havens stedsegrønne planter og især oven på julemånedens pynt. Jeg vil allerhelst have nogle blomster, og alternativt må det meget gerne være nogle flotte bladformer og farver.

Jorden er ikke den bedste at grave i lige nu, men heldigvis er det altid muligt at fylde i havens krukker. Lige nu er det mere vigtigt end alle andre tidspunkter, at der er huller i bunden, så rødderne ikke står og søber i vand. Endnu bedre er det, at lægge lidt lecasten i bunden, for en god og veldrænet jord.

En god klassiker at lægge ud med, og som jeg aldrig bliver træt af, er julerosen (Helleborus niger). Den er så fin, sart og vinterlig med sine mørkegrønne blade og hvide blomster. På milde vintre blomstrer den allerede nu, og skulle der komme en enkelt nats frost, så rejser den sig bare igen i løbet af dagen.

Skimmia er også et godt valg. Den er ikke i blomst på denne årstid, men blomsterknopperne er meget farverige lige nu, og det er godt nok til mig. Løgplanter som hyacint og amaryllis kan også sagtens stå udenfor, hvis der er læ og gerne op ad en husmur for at få lidt varme. 

Find mere stof om haven på Facebook

Er vinteren ikke alt for kold og hård, kan de dækkes til med lidt grangrene for natten, eller alternativt stilles indenfor. De springer ikke så hurtigt i blomst i vinterens kulde, men de er dejligt forårsgrønne i bladene, og derfor en fornøjelse i alt det vintergrå.

En staude, der er rigtig god, er alunerod (Heuchera). Det er en vintergrøn staude, hvilket vil sige, at bladene holder sig flotte, spændstige og farverige, indtil den nye vækstsæson begynder. Alunerod er meget markant på grund af sine bladformer og farver. Den fås i alverdens farver fra gul, ravgul og orange til vinrød, purpur og næsten sorte blade. Mange har brogede blade med flotte tegninger på, og nogle har et næsten sølvagtigt skær, alt efter hvilken sort du vælger. En anden god staude er elefantgræs (Miscanthus). De op til to meter høje prydgræsser har utroligt flotte vinterstandere, hvor bladene kan være gyldne, grønne eller rødlige. De danner masser af volumen og kræ- ver en stor krukke, og på en frostkold morgen sidder rimen og glitrer på de slanke blade. Det er et fantastisk syn!

Må der gerne være lidt mere kontrast til årstiden, kan man med fordel vælge den kaktus, der på engelsk hedder Devil’s Tongue (Opuntia humifusa). Den er saftiggrøn med tungeformede blade og store nedliggende torne. Den kan tåle ned til minus 20 grader og er derfor svær at tage livet af. Den kan til gengæld nemt drukne, og det er derfor vigtigt, at den står i en veldrænet krukke. Hvis den kommer i en krukke med en stedsegrøn timian som bunddække, kan det blive et helt lille stykke sommerlandskab.

Så der er masser muligheder for at skabe lidt sommerillusion i haven, selv om der stadig er et stykke vej derhen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.