Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sådan redder du georginen fra frosten

Efteråret er over os nu, og det er tid til at gøre haven klar til kulden. Se her hvordan du sikrer georginen fra at blive frostskadet.

Georginer er oftest meget farverige, og mange steder ses de store kuglerunde, fyldte blomsterhoveder. Her er de i en skøn blanding med mange sorter sammen og forskellige stauder ind imellem.
Georginer er oftest meget farverige, og mange steder ses de store kuglerunde, fyldte blomsterhoveder. Her er de i en skøn blanding med mange sorter sammen og forskellige stauder ind imellem.

For to uger siden fik jeg besøg af TV2 Vejret. De kom for at filme mig i min have og tale om, hvad der er vigtigt at gøre, når frosten kommer. Et tilbagevendende emne er georginen og dens ekstreme frostfølsomhed. Det er en blomst, der blomstrer længe faktisk indtil frosten sætter ind, hvilket nogle vintre først er engang i november. Hvis den ikke kommer i læ for frosten, klasker den fuldstændig sammen på en enkelt nat og ligger slattent hen ad jorden.

Heldigvis kan man være forudseende og bevare blomstringen et stykke tid endnu ved at dække den over for natten med et lagen eller et stykke fiberdug. Dette er dog kun relevant i de tilfælde, hvor der er tale om en enkelt nat eller to med nattefrost, for derefter at have en lunere periode.

Når først vinteren rigtig rammer os med masser af frost, skal den være gravet op og stillet et tørt og frostsikret sted.

Læs også: 

Den bedste måde at opbevare georginen på er ved at grave den op og fjerne jorden omkring rodknolden. Stilken med blade og blomster på skæres af cirka 10 cm. over rodknolden. Sidder der stadig blomster på, er disse fantastiske i en vase inden døre. Brug en træ- eller flamingokasse, og læg knoldene heri. Har du mange, kan det være en god idé at sætte et lille navneskilt på, så du ved, hvilken sort det er.

Det kan være praktisk, når knoldene skal lægges ud igen til foråret. Knolden kan ligge, som den er i kassen, eller du kan med fordel lægge lidt savsmuld eller sand i kassen. Det vigtigste er, at knolden ikke bliver for fugtig over vinteren, for så rådner den. Stil kassen med georgineknoldene i et skur, drivhus eller andet frostfrit sted, hvor luften er tør og kølig. Det er også en fordel, at den opbevares mørkt.

Følg også have- og boligstoffet på Facebook

Med tiden bliver knoldene noget rynkede og udtørrede at se på. Det gør ikke noget, da det lave vandindhold er med til at forhindre, at den rådner.

Til foråret kan du lægge dine georgineknolde i jorden igen. Har du et drivhus, kan du begynde allerede i marts-april. Fyld jorden i en potte og sørg for, at jorden er godt gennemvædet, da knolden skal have masser af vand i starten for ikke at tørre helt ud.

Vi, der ikke har et drivhus, må vente, indtil vi er sikre på, at nattefrosten er ovre, hvilket vil sige engang i maj måned. Du kan med fordel have dine georgineknolde i krukker, da det gør dem lidt sværere tilgængelige for snegle. Alternativt kan de stå i et rendyrket georginebed eller i en skøn blanding med stauder og sommerblomster.

Det er en individuel smagssag, og har du ikke en holdning til det ene eller det andet, er det en god idé at prøve sig frem. Georginer har brug for masser af gødning, kalk, vand og sol. Men vent med gødningen, til knoldene er begyndt at skyde, ellers vil gødningen være alt for kraftig. Efter en god måneds tid skulle der gerne være kommet blade og stængler på. Alt efter hvilken sort, der er tale om, bliver nogle georginer over en meter høje. Her er det en god idé at give dem noget at støtte sig op af, så de ikke knækker.

Når først blomstringen er startet, er det bare om at snitte blomster til sine vaser. Jo flere, man snitter, des flere blomster kommer der. Vil du gerne have en lidt busket georgine, kan det være en god idé at snitte det første skud af, herefter forgrener den sig med mange lidt mindre blomster.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.