Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sådan får du ryddet op

Skynder du dig at tænke på noget andet, når du bliver mindet om dit kælder- eller loftsrum? Så er det måske netop på tide at få ryddet op. Oprydningsekspert Lena Bentsen tager hånd om din dårlige samvittighed.

Mange af de ting, vores kælderrum er fyldt med fra gulv til loft, er måske i virkeligheden båret den forkerte vej, da vi ikke længere ville omgive os med dem i hverdagen – vi var bare ikke klar til at skille os helt af med dem endnu.

Det mener i hvert fald oprydningsekspert Lena Bentsen, som siden 2005 har hjulpet folk med at rydde op og ud.

Hun holder også foredrag og har skrevet bøger om, hvordan vi får ryddet op omkring os og får mere tid og overskud til andre ting. »Tingene i kælderen repræsenterer højst sandsynlig ikke længere dit liv, og den, du er i dag.

Mange minder blegner, og vi behøver ikke beholde de Anders And-blade, vi nød at læse hver uge for en årrække tilbage, eller notater fra uddannelsen, selv om vi har svedt over dem. De var med til at bygge vores identitet op, men nu er vi dem, vi er,« siger hun. Når hun er ude hos kunder, stiller hun dem spørgsmål om de ting, der omgiver dem i hverdagen.

»Jeg bestemmer ikke, hvad folk skal smide væk, men får dem til at forholde sig til tingene. Det handler om at barbere det væk, der ikke betyder noget positivt for dig. Bare sig tak for godt selskab. Længere er den ikke,« siger hun.

Gevinsten er, at de ting, man holder af, kan komme ordentligt til deres ret, når der bliver ryddet ud. Og så er det fuldstændig ligegyldigt, om det er en rund sten eller en kostbar figur. Ofte har man ikke rod, fordi man mangler opbevaringsplads, men fordi man gemmer ting, der ikke længere har værdi. Til gengæld skal de ting, man omgiver sig med, have faste, logiske pladser – alting skal bo et sted.

Hvis kælderen trænger til en meget kærlig hånd, kan det være en god idé at beslutte sig for, at nu skal det være. »Der kommer aldrig et bedre tidspunkt,« siger Lena Bentsen, som dog godt ved, hvor svært det kan være at komme i gang.

»Kælderen er virkelig multiopbevaring, og mange af tingene forbinder du med oplevelser og følelser – for eksempel ting, du har arvet.

De er brugbare, men er det ting, du bruger?« spørger hun og forklarer videre: »Arvetingene repræsenterer ikke dit liv, men en andens liv. Måske er faster Odas designerstol et minde fra dit liv, men du har ikke anskaffet den og virkelig ønsket den.

Hvis du brændte for den, ville den allerede være implementeret i stuen,« siger hun lidt drillende. »Derfor bliver man nødt til at spørge sig selv: Kommer jeg nogensinde til at bruge stolen eller Frijsenborg-stellet? Hvis svaret er nej, er det ud.«

Lena Bentsen opdeler ’ud’ i tre kategorier: Funktionsdygtige ting kan gives til genbrug, værdifulde ting kan sælges, og så er der overraskende mange ting, som blot er affald.

Men når man endelig har taget sig sammen til at få luget ud, er det vigtigt, at man får lukket cirklen, ifølge Lena Bentsen.

Tænk derfor over, om du er typen, der får solgt de ting, som måske kun er en smule værd, for der er arbejde og tid forbundet med projektet, og måske ender bunken med at blive starten til nyt rod. Det, man vælger at beholde, skal man sørge for at opbevare godt og fornuftigt, så det ikke bliver ødelagt eller fugtigt, siger Kristine Virén, som er arkitekt og fagekspert i Bolius.

»Kældre blev ofte bygget til at opbevare koks. De er fugtige og er ikke skabt til at gemme gammelt tøj og papirer i,« siger hun og advarer i øvrigt mod at lade et vindue stå på klem for at komme af med hengemt kælderluft.

For lukker man for eksempel varm sommerluft ind, indeholder den mere fugt og skaber fugt på vægge og overflader, og man får let skimmelsvamp. »Af bitter erfaring ved vi også, at vi risikerer oversvømmelser.

Derfor er fotos og breve direkte på gulvet helt forbudt. De skal opbevares forsvarligt og forseglet,« siger Bolius-eksperten, som slutter af med tre gode råd, så luften kan cirkulere lidt blandt de opbevarede effekter: Stil ikke ting op ad ydervægge og direkte på gulvet. Opbevar i åbne reoler – gerne stålreoler. Kom ting i plastkasser – pap suger fugt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.