Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sådan får du gang i egen frøproduktion

Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at så nye afgrøder og sommerblomster i sin have hvert eneste forår. Med lidt kendskab til nogle enkle teknikker er det imidlertid muligt at blive selvforsynende.

Selv om frøene ser forskellige ud, er det alligevel en god idé at skrive navn på poserne, så der er styr på indholdet, når det skal sås.
Selv om frøene ser forskellige ud, er det alligevel en god idé at skrive navn på poserne, så der er styr på indholdet, når det skal sås.

Når du står på planteskolen og skal vælge frøposer, ser prisen for en enkelt pose ikke så dyr ud. Men inden man får set sig om, kan det alligevel blive en dyr fornøjelse at købe frø af sommerblomster og afgrøder til køkkenhaven, for man vil jo gerne have lidt af det hele.

En væsentlig økonomisk besparelse kan derfor være et af argumenterne for at høste sine egne frø. En anden er, at du kan garantere en optimal opbevaring af frøene, inden de lægges i jorden til foråret. Endelig kan du sikre dig frø af de planter, du gerne vil have igen til næste år, og måske er det endda fra planter, du har fået forærende, og som ikke er til at skaffe i handelen.

Set udefra kan det virke både besværligt og omstændeligt at høste sine egne frø, men det er faktisk mere enkelt, end det ser ud, og så er det også noget helt særligt at så af egen produktion. Her er du også sikker på, at planten allerede er tilpasset de jordforhold, du har i netop din have.

Hvornår tidspunktet for høsten af frø er det rigtige, afhænger af vejret. For det første skal du være sikker på, at frøene er modne. Sidder de for eksempel i en kapsel, skal kapslen være helt brun eller næsten sort, og du skal kunne høre frøene rasle rundt inden i den. De frø, der sidder synligt på planten, skal helst være brune og nemme at få af planten.

Sidder de samlet på en stor skærm, er det lettest at plukke hele skærmen og lægge den i en pose. Her kan du ryste frøene af stilken og sikre dig, at der ikke er noget, der falder ned på jorden. Vil du gerne have frø fra dine chilier og courgetter, skal frugterne være overmodne, inden du piller frøene ud. Det er samtidig vigtigt at høste frøene i en tør periode. For meget regn, lige før frøene høstes, giver dårlige tørreforhold.

Næste skridt i processen er at sørge for, at de høstede frø er helt tørre, inden de lægges til opbevaring. Læg dem et tørt sted og undgå direkte sol. Her kan du bruge tallerkener, brødkurve og lignende til at fordele frøene ud på. Tørretiden afhænger af størrelsen på frøet, og her må man prøve sig frem. Det vigtigste er, at frøene ikke lægges i beholdere, mens de stadigvæk er væskefyldte og derved afgiver fugt.

Slutteligt fyldes de i papirsposer, konvolutter, teposer eller kaffefiltre, alt efter hvad man lige har tilgængeligt. Husk at skrive navn på poserne, så du kan kende forskel på frøene, når du tager dem frem igen. Jo varmere frøene opbevares, des dårligere en spireevne har de. Samtidig kan et halvfugtigt skur eller en kælder også være problematisk. Du skal finde et sted, hvor du er sikker på, at der er helt tørt og ikke for varmt.

Følg også have- og boligstoffet på Facebook

Har du plads, er køleskabet eller fryseren en mulighed. Læg dine frøposer i en frysepose eller en plastboks, der lukker helt lufttæt. Hvis du vælger at bruge fryseposer, kan du suge luften ud af posen, inden du slår en knude på. Herefter stilles de på køl til næste forår. Når det er tid til af tage dem ud, skal du vente med at åbne for posen eller plastboksen, til de har opnået stuetemperatur, så fugten fra den kølige opbevaring ikke går i frøet.

Herefter er det bare om at gå i gang med forspiring eller direkte såning i den lune havejord.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.