Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Så lille kan en lejlighed blive

Kunne du forestille dig at bo i en syv-værelses på bare ni kvadratmeter? Ifølge to specialetuderende kan det sagtens lade sig gøre at bo småt, hvis vi ejer færre ting og bruger byen mere.

I sommer afleverede Line Hoff og Lea Klaaborg deres fælles speciale fra ingeniøruddannelsen Arkitektur & Design ved Aalborg Universitet.

Projektet hedder Luftkastel og tager udgangspunkt i ideen om at bo på mindre plads i sammenklappelige rum, der kan bygges til oven på byens allerede eksisterende netværk af bygninger.

- Vi ville gerne gøre op med det faktum, at mange mennesker bor i store lejligheder, hvor de har et værelse til hver funktion. Det er der ikke nødvendigvis grund til, siger Line Hoff.

Det er populært at bo i byen, og der er derfor et stigende behov for byboliger, der er til at betale. Og Lea Klaaborg og Line Hoff fik også ideen til projektet på baggrund af deres egne boligerfaringer.

- Det bunder i, at vi begge to har rejst rigtig meget, flyttet mellem byer, boet på små kollegieværelser og venners sofaer. Men vi har egentlig nydt det ret meget. Der er en frihed i ikke at have så mange ejendele, men i stedet at have muligheden for at kunne flytte rundt og bo simpelt. Og byerne kan sagtens rumme endnu flere boliger, end de allerede har, hvis man eksempelvis udnytter byens mange flade tage, fortæller Line Hoff.

Illustrationerne herover viser, hvordan projektet ville kunne se ud i realiteten. Alle rum og funktioner kan klappes op, men behovet for opbevaring af ting og sager er også tænkt med.

- Når man slår sengen op, er der plads til dyne og pude imellem væg og seng. Og når man slår bordet op, er der også lavet en plads til stolen. Boligen er yderst funktionel og programmeret ned til mindste detalje, men kan modificeres til den individuelle, fortæller Line Hoff.

Og de to idékvinder vil gerne gøre op med den misforståelse, at det kun er unge, der kan finde ud af at bo kompakt.

- Eksempelvis en familiefar, der arbejder inde i byen fem dage om ugen, kunne godt have brug for et mindre sted at overnatte. Eller de mange enlige, der bor i kæmpe huse med al mulig plads og ejendele, de ikke har brug for. Man kan godt leve livet i hjemmet mindre avanceret, siger Line Hoff.

Uden for hjemmet behøver livet tværtimod ikke være simpelt.

Facebook: Følg boligstoffet

- Dét, mange egentlig gerne vil bo i byen for, er al den kultur og alle de oplevelser, der er at vælge imellem. Og er det så ikke vigtigere at have en simpel base derhjemme og så gå ud og bruge byen? Samtidig kunne vi godt bo lidt tættere og komme hinanden mere ved, siger Line Hoff, som dog ikke ved, om en realisering af projektet er mulig:

- Jeg tror, vi er for meget vanedyr til, at der er nogen, der tør tage skridtet. Men lejlighederne optager generelt for mange kvadratmeter i byerne, så det kunne være skønt, hvis folk nu imødekom problemstillingen i det her projekt og kom til at overveje, hvor meget plads de egentlig har brug for.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.