Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

London-liv på bare 80 kvadratmeter

Den britiske arkitekt Jeremy Southgate har forvandlet en gammel studenterhybel til et funktionelt familiehjem.

En lejlighed på 80 kvadratmeter midt i London + en familie bestående af to små børn og to voksne, der oven i købet ofte arbejder hjemme = kaos?

Det virker i hvert fald ikke umiddelbart som den mest oplagte og optimale kombination. Men når beliggenheden bare var den HELT rigtige, og manden i huset hedder Jeremy Southgate og er direktør for eget arkitektfirma, Works Architecture, så bliver resultatet af lige netop ovenstående ligning faktisk til en lys og familievenlig bolig med plads til alt og alle ved hjælp af gennemtænkte løsninger.

Billedserie:

Jeremy Southgate og hans kone Maral Ovanessoff var da heller ikke i tvivl, da de under deres lejlighedssøgen stødte på bygningen her.

- Vi valgte i høj grad denne lejlighed på grund af beliggenheden på en af vores yndlingsgader i et af de mest rare kvarterer i det centrale London, Marylebone. Da vi først vidste, hvor vi kiggede, sprang denne lejlighed os i øjnene med al dens potentiale i kraft af rummene, lyset og udsigten, forklarer Jeremy Southgate.

Lejligheden i to etager havde tidligere været studenterhybel og trængte i høj grad til en solid makeover og renovering, og Jeremy Southgate gik grundigt til værks. Han rev alle vægge ned og byttede om på de to etagers funktioner, så opholdsrummet kom op på toppen op til alt lyset.

- Den eneste del af den originale lejlighed, vi bevarede, var trapperne. Vi kunne ikke rigtigt flytte dem, og vi kunne også godt lide dem. Så snart vi så den øverste etage helt rippet for vægge og inventar, vidste vi, at vi var nødt til at bevare det som ét åbent rum. Lyset, som kommer fra både begge sider og fra oven, var simpelthen for godt til at spilde på mindre rum, fortæller han. 

Følg også boligstoffet på Facebook

Men at tage livet af lejlighedens rum gjorde det nødvendigt at skabe en yderst funktionel indretning i den relativt lille lejlighed. Det store opholdsrum er møbleret med ganske få møbler, og flere af disse har mere end bare en enkelt funktion.

- 80 kvadratmeter er en evig udfordring for en voksende familie, specielt når begge forældre laver meget af deres arbejde hjemmefra. Indenfor er fleksibilitet kodeordet - en del af vores plads er delt, hvor dagens arbejdspladser bliver soveområde om natten, og vice versa, hvor områder, der er til leg om dagen, bliver til arbejdspladser om aftenen. Men med babyer og små børn er dette nok også lettere - kom tilbage og spørg mig om det samme om fem år, griner Jeremy Southgate og forklarer videre:

- Vi tilbringer så meget tid ovenpå som muligt. I løbet af dagen er det børnenes legerum og deltids arbejdsplads for Maral, senere på dagen er det familie-område, hvor vi spiser og hygger os, og senere igen kan vi forvandle det til vores hjemmebiograf. For at spare plads er køkkenet også vores spisebord, og i opholdsrummet har vi også bygget en speciel væg, der er en kombination af bogreoler, opbevaring, projektor-skærm i stedet for tv og hylder til blomster.

Læs også:

Så selv om mere plads-forkælede mennesker måske vil synes, at familien på fire må nøjes i deres 80 kvadratmeter, så ville Maral Ovanessof og Jeremy Southgate faktisk ikke have det anderledes.

Dén afregning har de foretaget, og beliggenheden i det centrale London med udsigt ud over storbyens tage vandt klart.

- Vi har da helt sikkert været nødt til at indse og acceptere de ofre, som vi er nødt til at foretage for at bo, hvor vi gør, men for os opvejer fordelene helt klart ulemperne. For eksempel har vi ingen have, men vi har en lille tagterrasse, og vi har parker tæt på, siger Jeremy Southgate.

Parret er blevet meget glade for deres nye opholdsrum på toppen af bygningen, hvorfra de kan overskue London.

- Lejlighedens bedste feature er klart den øverste etage med køkkenet i åbent plan og spise- og opholdsområde. Fordi det ligger øverst i bygningen, får vi både lys fra for og bag øst og vest samt fra oven gennem ovenlysvinduer. Vi har også den fantastiske udsigt ud over byens skyline.

Læs også:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.