Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hus med udsigt til Øresund

Jette Banke er arkitekt og designer – og så er hun konstant i gang med projekter i huset i Snekkersten , hvor hun bor med sine tre børn og to katte. Huset har havudsigt, og yndlingsrummet er køkkenalrummet på førstesal, hvor der er frit udsyn til Øresund.

Køkken-alrummet på husets førstesal er stort og åbent. Det ovale bord – tegnet af Eero Sarinen – er hentet hjem fra Italien. Rummet har udsigt til Øresund og byder på et fascinerernde, skiftende sceneri.
Køkken-alrummet på husets førstesal er stort og åbent. Det ovale bord – tegnet af Eero Sarinen – er hentet hjem fra Italien. Rummet har udsigt til Øresund og byder på et fascinerernde, skiftende sceneri.

Beskriv dit hjem med tre ord?

Funktionelt, spraglet og hyggeligt.

Hvorfor bor du, som du gør?

Jeg har i mine yngre år boet på Nørrebro, men her har jeg boet i omkring 10 år og elsker at bo nær strand og skov. Jeg købte huset med min tidligere mand og købte ham ud af huset, da vi blev skilt for syv år siden. Huset var da halvt renoveret, og jeg har med hjælp fra håndværkere og eget knofedt fået huset ’færdigt’. Ja, færdig bliver man jo aldrig i et hus, når man er arkitekt/designer. Bare spørg mine børn, som beskylder mig for, at jeg altid har et eller andet projekt kørende.

Hvad er det allerførste, du gør, når du kommer hjem?

Jeg har som regel en del indkøbsposer med, så udpakning ... Men derefter er der som regel en kortvarig samling omkring lidt eftermiddagskage, hvis ikke ungerne er ude at ride, skate eller andet. Hvis jeg er alene, er det ren luksus at kunne smide mig på sofaen eller på min Fatboy på terrassen om sommeren.

Hvilket rum er dit yndlingsrum og hvorfor?

Køkken-alrummet ligger på husets førstesal, og her er der smuk udsigt over Øresund og haven. En tidligere ejer af huset lavede engang en asymmetrisk taghældning på huset, som åbner rummet mod solen og havet, og han sørgede samtidig for fritliggende bjælker og loft til kip på førstesal. Det giver luft og mulighed for at have husets mest anvendte ’legetøj’ hængende i de fritliggende bjælker – en kæmpe familiehængekøje, som der både slappes af i, gynges i og kysses i. En veninde spurgte mig engang, om det dér med havudsigt ikke var vildt opreklameret, men jeg må sige, at jeg nyder det i fulde drag. Det er klart, at man ikke bliver lykkelig af en havudsigt, men dét at kunne se kitesurfere, fiskerbåde eller tankskibe, der er på vej til Rusland på et hav, som altid er foranderligt via lysets og vindens skiften, er et fantastisk væg til væg-kunstværk, som jeg værdsætter meget! Og ja, ja, så er jeg da også vild med wauw-effekten, når folk ser mit hjem første gang, indrømmet. Alle falder for atmosfæren i dette rum, hvor vi næsten altid opholder os alle sammen. De store unger forsvinder ned på deres værelser engang imellem, men lektier, computer, tv og madlavning sker i skøn forening ovenpå, og det synes jeg, er ret skønt, når vi nu har så relativt lidt tid sammen.

Hvad er du mest glad for i dit hjem?

Jeg kan godt lide, at vi har en kæmpe terrasse med både en spiseplads i morgensol og én til aftensol. Når dørene står åbne om sommeren, giver det os næsten dobbelt så meget plads ovenpå og en følelse af, at vi bor i sommerhus hele året rundt. På terrassen har jeg et gammelt jernbord, som jeg har slæbt rundt på, siden jeg boede ved Skt. Hans Torv på Nørrebro og købte det brugt på Fælledvej. Det er sindssygt tungt, og jeg sender mine flyttemedhjælpere en tanke, når jeg laver hyldebærsaft eller syltetøj på bordet om efteråret.

Hvilken ting i dit hjem har størst affektionsværdi og hvorfor?

Det er de ting, hvor der er knyttet en god historie til. Mine Krenit-skåle, som jeg købte på et loppemarked, før de blev vildt dyre. Faktisk er jeg så vild med dem, at jeg engang besøgte Herbert Krenchel i Hellerup med henblik på, at vi skulle lave et samarbejde omkring en relancering af skålene og måske lave en efterfølgende serie i samarbejde med vores tegnestue Holscher Design. Han var en helt fantastisk dejlig mand med masser af spil i øjnene og hjernen bagved. Vores samarbejde blev af forskellige årsager ikke til noget, men jeg anbefalede ham at henvende sig til Norman. Ting, der betyder noget for mig, er møbler, ting, bestik eller byggematerialer, som jeg har ønsket mig gennem længere tid, og som jeg har været snedig nok til at få handlet hjem til en god pris på loppemarkeder, auktioner eller i ny stand.

Følg også boligstoffet på Facebook

Hvad er det bedste minde, du har fra dit hjem?

Det giver en masse minder, at jeg har opdraget – og lever sammen med – mine skønne unger i dette hus. Men jeg har minder i hver enkelt detalje i huset. Eksempelvis, da jeg i hele gangarealet i stueetagen satte mig for at lave skakternet gulv i linoleum. Linoleumsfliserne kunne købes i 30 x 30 cm tern, men da gangen er smal, og jeg ønskede mindre tern på 15 x 15 cm, skar jeg selv 25 kvadratmeter fliser op i mindre stykker med en Stanley-kniv, før jeg yderligere selv lagde gulvet og fandt ud af, at jeg havde allergi over for limen ... Men det giver jo endnu større glæde ved gulvet i det daglige.

Hvad vil du aldrig have inden for din dør?

Det kan hurtigt lyde snobbet at sige ’aldrig’ om visse fabrikater eller ting, som rangerer lavt. Jeg har lige nu en spændvidde fra IKEA til Eames, Koppel, Holscher og Eero Sarinen i huset, men mine behov, prioriteter og min økonomiske formåen ændres formentlig over tid. Generelt kan jeg vel sige, at jeg kun ønsker ting her, som opfylder enten funktionelle eller æstetiske behov – eller helst både og.

Hvordan er dit forhold til dine naboer?

Jeg har et godt forhold til mine naboer. Jeg er dog overbevist om, at Yvonne, hvis have er sirlig smuk, er irriteret over mine manglende ’nippe ukrudt’-evner. Det er en underdrivelse. Ukrudt lever nok for godt i min have, og det kryber over på hendes grund. Hun er dog overbærende, da jeg til stadighed bruger ’Jeg har tre børn’-kortet. Vi rydder sne for hinanden, anbefaler håndværkere, og jeg låner værktøj og får gode råd af Henrik, som kan det meste.

Hvor flytter du hen næste gang?

Jeg bryder mig ikke om at sige ’aldrig’, men jeg/vi trives rigtig godt her mellem skov og strand i huset, som er ’specialsyet’ til os. Her vil jeg gerne bo, indtil noget andet eller andre behov river mig væk til noget andet.


Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.